пʼятниця, 12 січня 2018 05:30

"Увесь час бути незадоволеним собою — це нормально"

Автор: www.tips.at
  Американський актор Армі Хаммер (ліворуч) у стрічці ”Фінальний портрет” зіграв письменника Джеймса Лорда. На декілька тижнів покинув роботу і сім’ю, аби позувати художнику Альберто Джакометті. Його роль виконав австралієць Джеффрі Раш
Американський актор Армі Хаммер (ліворуч) у стрічці ”Фінальний портрет” зіграв письменника Джеймса Лорда. На декілька тижнів покинув роботу і сім’ю, аби позувати художнику Альберто Джакометті. Його роль виконав австралієць Джеффрі Раш

— Він щасливий лише у відчаї, коли кожній клітинці його тіла незручно, — каже про швейцарського художника Альберто Джакометті його товариш у фільмі "Фінальний портрет". З 11 січня стрічка йде в українському прокаті.

1964 рік, Париж, Франція. Художник Альберто Джакометті зустрівся зі своїм давнім другом американським журналістом і письменником Джеймсом Лордом. Просить його побути моделлю. Запевняє, що це не займе більше дня. Журналіст на завтра має повернутися в США. Та робота над портретом затягується на декілька тижнів. Лорд щоразу відкладає виліт. Він давно має бути на роботі, його наречена в телефонних розмовах нервово з'ясовує, коли ж повернеться додому. Але Джеймс розуміє, що досвід спілкування і роботи з генієм — безцінний, тому готовий невтомно позувати Джакометті, за сюжетом.

1990-го портрет Джеймса Лорда продали за $20 млн — на теперішні гроші це 1,1 млрд грн. Основою сценарію стала його книга "Портрет Джакометті". Прем'єра стрічки відбулася на 67-му Берлінському міжнародному кінофестивалі.

— Твір Лорда — ідеальна книга про творчий процес, — каже американський режисер 57-річний Стенлі Туччі. — 25 років мріяв втілити її в сценарій. Мій фільм розповідає про неспокійний рух до досконалості, якої ніколи не можна досягти. Будь-який художник знає це розчарування. Уперше я його відчув, коли давав інтерв'ю в Берліні. Не міг заснути цілу ніч обмірковуючи, що міг сказати краще. Увесь час бути незадоволеним собою і своєю роботою — нормальний стан для творця, він може тривати вічно. Я ж хотів дослідити його в деталях.

— Альберто Джакометті — скульптор, живописець, малювальник, гравер — чотири в одному. Його роботи ексцентричні, впізнавані. Це мистецтво на всі часи. Так вважають у музеї Цюриха, де зберігають основну частину спадщини Джакометті, — розповідає піар-менеджер Світлана Усачова, 46 років. — Він казав: "Відколи винайшли фотографію, сенс у портреті загублений". Художник мав люблячу, але нещасну дружину Аннетт. Не міг жити без музи-повії Каролін. Вона дарувала Джакометті більше грошей, ніж він платив її сутенерам. У неспішному тихому фільмі показали роботу над портретом, де кожен день нібито нічим не відрізняється від наступного. Про завершення картини модель не сміє заговорити. Настрій і найменша зміна погляду народжують зміни на полотні. Світ художника крихкий, настрій мінливий, але йому можна пробачити всі капризи і спалахи гніву, як дитині.

Роль американця Джеймса Лорда у фільмі "Фінальний портрет" виконав 31-річний Армі Хаммер. Художника Альберто Джакометті зіграв австралійський актор Джеффрі Раш, 66 років.

Зараз ви читаєте новину «"Увесь час бути незадоволеним собою — це нормально"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути