пʼятниця, 24 травня 2019 07:35

Видали біографію Кузьми Скрябіна для дітей

У серії "Видатні українці" київського видавництва IPIO вийшла книжка "Кузьма Скрябін".

— Серед сучасних дітей Кузьма, напевно, найпопулярніший музикант, — каже співавтор книжки Ігор Пана­сов, 43 роки. — А значить, за допомогою його історії легше досягти однієї з головних цілей серії — мотивувати читачів утілити в життя мрію. Всі епізоди біографії літературно опрацьовано достатньо, щоб діти могли поринути в її читання, як у захоплюючий фільм, а не як у хрестоматію.

Розділи книги "Кузьма Скрябін" мають назви: "Гітара, що рятувала від сліз" — про перший інструмент майбутньої зірки, "Панк-рок у Новояворівську" — про підліткові музичні експерименти у маленькому галицькому місті, "Час ставати медиком" — про навчання на стоматолога на прохання батьків, "Дорога на Берлін" — про декілька авантюрних подорожей до Німеччини на автомобілі "Победа", знайомство і дружбу із всесвітньо відомим гуртом "Камуфляж", "Шанс" — про участь у телевізійному талант-шоу, "Жарти на корпоративах".

Що найважливіше про Скрябіна дізнається юний читач? Як зрозуміє, що прочитав біографію видатної людини?

— Успіх Кузьми Скрябіна — це, перш за все, любов. Без великої, чистої, реальної і не без гіркоти любові не відбулося б те, що сталося. Батьки з перших днів закладали в нього найпотужніші почуття. У школі зустрів друзів, не боявся викладати себе. Музику Кузьма полюбив абсолютною любов'ю, яка тривала все життя. А поруч із ним була жінка, з якою вони побудували свій світ. Вона стала його найкращим другом.

Це лише авторське припущення, але якщо батьки подарують своїй дитині дитинство в любові й радості, то шанс, що вона реалізує свою мрію та буде щасливою, виросте приблизно до 100 відсотків.

Для себе відкрили щось нове в особистості Андрія Кузьменка? Чи дозволила робота над книжкою інакше подивитися на його творчість?

— Нічого нового — щодо фактажу з його біографії та кар'єри — не дізнався. Єдине, що дійсно залишило післясмак, — це відчуття потужної енергії, якою володів Кузьма. Це теж не новина, звичайно. Але пройшовши з ним віртуальний шлях від початку до кінця, проживаючи життя і вмираючи з ним, залишаєшся наодинці з відчуттям, ніби тебе тільки що перекрутило у воронці величезного смерчу. І ти розумієш, що ось вона, неймовірна людська сила й енергія. Можливо, тому його вистачало на всіх. Адже Андрій був не просто артистом. Він був другом кожного з нас.

Чим різнилася робота над цією книгою з попередніми про Валерія Лобановського і Леоніда Каденюка?

— Кузьма — артист, тобто людина емоцій, перш за все. Тому і розповідь про нього — багато в чому історія чуттєва, побудована на творчих поривах героя. Каденюк і Лобановський — це, по суті, вчені, кожен у своїй сфері. Їхнє життя було побудовано переважно на принципах суворої дисципліни і накопиченні професійних знань. Безумовно, це вплинуло на різницю в тональності книжок.

Співавторкою видання "Кузьма Скрябін" стала Марія Рубан.

Також у серії "Видатні українці" виходили книжки: "Роксолана" — автор Олександра Шутко, "Ігор Сікорський" Олега Промахова, "Любомир Гузар" Ольги Опанасенко.

Книжка "Кузьма Скрябін" коштує 195 грн.

Зараз ви читаєте новину «Видали біографію Кузьми Скрябіна для дітей». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути