четвер, 27 лютого 2020 06:25

Василь Шкляр написав веселу історію про козаків

— Для мене подіями 2019-го стали три книжки. "Доця" Тамари Горіха Зерня, "Букова земля" Марії Матіос і "Ноги" Владислава Івченка, — каже керівник Всеукраїнського рейтингу "Книжка року" 65-річний Костянтин Родик. 21-ша церемонія нагородження переможців відбулася 21 лютого в Колонній залі столичної мерії. — Такої сміливості в письмі, як у Івченка, не пригадую в сучасних українських письменників. Відчувається мудрість і розуміння автора. В романі йдеться про ветерана, який втратив на Донбасі ноги, але не впав у розпач. Веде активне життя. На нього наїжджають бандити, бо виступає за справедливість.

Торік опублікував "Сізіф ХХ: книжка vs.політика" — про 20-річну війну українського уряду проти української книжки. Написана очима не тільки очевидця, а й учасника подій. Це мемуари про ситуацію 1999–2019 років, що була на книжковому ринку. Супроводжується рецензіями на твори, досі не прочитані українцями. А якби вони були, ми б жили трохи краще.

Раніше вважав, що свій ринок продали росіянам просто від недоумкуватості наших політиків, яких розвели, як лохів. Тепер думаю — це зроблено свідомо. Якщо порахувати, скільки грошей відпливло в Росію за книжки, виходять величезні суми. 2014-го довго дебатували, чи потрібні російські книжки. Казали, в нас будуть голі прилавки. Життя показало — навпаки, полиці заповнилися вітчизняною літературою. Якби це зробили раніше. Бо все видане в Росії — інфіковане.

Гран-прі рейтингу "Книжка року" отримала монографія "Українська ідентичність у графічному дизайні 1945–1989" Василя Косіва. На матеріалах українського радянського плаката й обкладинок періодичних видань діаспори, архівних документів автор розповідає, як творилися образи України й українців у СРСР і за океаном.

У номінації "Красне письменство" найкращою сучасною українською прозою назвали роман Марії Матіос "Букова земля". Має 928 сторінок.

— Це третя моя нагорода рейтингу. 2005-го отримала за "Солодку Дарусю", 2008-го за "Майже ніколи не навпаки", — говорить Марія Матіос, 60 років. — Під час роботи над "Буковою землею" побувала в архівах австрійського Відня. Мала доброго консультанта-історика Сергія Осадчука із Чернівців, знавця німецької. У мене в романі 550 героїв, 225 років історії до нашого часу. П'ять родин є головними, вони різного статусу і стану. Події відбуваються, починаючи з найменшого буковинського хутора, де я народилася. Перекидаються до Відня, Будапешта, Бухареста, Берліна. Йдеться про німців, румунів, євреїв, українців. Буковина — мультикультурна територія, де можна досліджувати співжиття різних народів у трагічні й драматичні часи. Коротко — роман про життя людей на тлі історії. Якщо ми хочемо знати, що з нами буде завтра, маємо зазирнути, що було вчора. І дуже добре вивчити уроки. Бо нічого не змінюється. Досі є намагання Росії захопити й розчленувати Україну, розпалювати міжконфесійні та міжнаціональні конфлікти.

У жанровій літературі переміг "Характерник" Василя Шкляра.

— Після драматичних подій у романах "Чорний Ворон", "Маруся", "Троща" вирішив написати якусь веселу історію, щоб люди читали з усмішкою, — каже 68-річний Василь Шкляр. — Заглибився в козацькі часи. Довго шукав правдиву документальну розповідь, яку б я переказав художнім словом. Знайшов і здивувався, що вона досі не висвітлена. Йдеться про 1673 рік. Глибокої осені на Запорізьку Січ приходить із загоном козаків Іван Міюскій, донський ворохобник, побратим Степана Разіна. І приводить молодика Семеона, сина московського царя Олексія Михайловича. Так починається дивовижна історія. Коли Іван Сірко намагається використати появу царевича у боротьбі з москалями. В романі охоплена епоха, яку ми в історії назвали Руїною. В ті часи були героїчні події, великі перемоги. В книжці багато відомих історичних осіб, гетьмани — Іван Брюховецький, Дем'ян Многогрішний, Іван Самойлович.

У сучасній зарубіжній прозі перемогла збірка "Жертвам сниться велика воєнна перемога" Міленко Єрговича про війну в Боснії в 1990-х. Серед поезії найкращою визнали "Цеглину" Тараса Федюка.

Зараз ви читаєте новину «Василь Шкляр написав веселу історію про козаків». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути