пʼятниця, 09 червня 2017 05:50

В театрі шашлик із пивом не поїси

Автор: Тетяна САРАХАН, Богдан БАРАБАНОВ
  Відвідувачі фестивалю ”Операфест Тульчин” спостерігали за виступами артистів, сидячи на килимах. Місця в партері надавали лише тим, хто придбав за 150–250 гривень тур із Вінниці в Тульчин. У вартість входив також обід та екскурсія палацом Потоцьких
Відвідувачі фестивалю ”Операфест Тульчин” спостерігали за виступами артистів, сидячи на килимах. Місця в партері надавали лише тим, хто придбав за 150–250 гривень тур із Вінниці в Тульчин. У вартість входив також обід та екскурсія палацом Потоцьких

— Тут крутіше, ніж на Євробаченні в Києві. Ще й безкоштовно. Заради опери спеціально пішла у відпустку. Квартиру на зарплату все одно не куплю. Опера надихає. Почуваюся людиною, — сідає біля намету 25-річна Аліна Маліночка з Вінниці. З подругою приїхали на І Міжнародний оперний фестиваль "Операфест Тульчин". Відбувся у райцентрі Тульчин на Вінниччині 4–5 червня. За два дні виступили понад 300 артистів з України, Італії, Німеччини, Польщі, Чехії, США.

У другій половині ХVІІІ ст. французький архітектор Лакруа на замовлення родини польських магнатів Потоцьких звів у Тульчині палацовий ансамбль. Приватний театр Потоцьких мав у репертуарі сім оперних вистав.

Вхід на "Операфест Тульчин" — безкоштовний. На території палацу Потоцьких відвідувачам дозволили жити в наметах. У перший день фестивалю звучать арії Джузеппе Верді, Ріхарда Ваґнера. Презентують українсько-­італійську виставу Джоакінно Россіні "Пробний камінь".

— Частіше б ті фестивалі проводили. За 25 років незалежності України в Тульчині вперше зробили хоч якийсь ремонт дороги. От тільки тротуар не доремонтували. Палац потребує масштабної реконструкції. Зруйновану частину корпусів завішали плівкою та портретами оперних співаків, — каже 61-річний Микола Михайлович. Прізвище не називає.

Браму фестивалю відкрили о 18:00.

— Випити б пива. Певно, тут є на розлив. В оперному театрі шашлик із пивом не поїси, а тут у самий раз. Чую, жарять, — чоловік 40 років у джинсах і блакитній сорочці вигукує дружині. Витирає піт із чола. Жінка червоніє. Іде в бік палацу. Чоловік прямує до столів із вуличною їжею.

Актори Вінницького драмтеатру Садовського за 40 грн пропонують сфотографуватися в реквізитних костюмах.

— Люди приміряють образи принцес і королів. Найдорожче представлене вбрання — 3 тисячі гривень. Виручені гроші витратимо на ремонт і пошив нових костюмів. Замовляємо костюми у швачок, — мружиться від сонця працівник театру Анатолій Малярчук.

Маріанна Лаба виконувала партію Кармен з однойменної опері. Грала Христину в "Привиді опери" та Сару, кохану графа-вампіра в концертній версії мюзиклу "Танець вампірів".

— Комарі залітали до рота. Тільки відкриваєш, щоб взяти потрібну ноту, а вже проковтнув комаху, — говорить після виступу Маріанна Лаба. — Фестиваль підготували на високому рівні. В одному місці зібрали чотири оркестри, чотири різних хори за два дні. Це для України — рекорд.

У день проведення оперного фестивалю в Тульчині орендатори просять 2,8 тис. грн за трикімнатну квартиру. За однокімнатну — 250 грн.

"Операфест Тульчин" хочуть зробити традиційним.

— Фестиваль має шанси стати непересічною подією культурного життя України. В програмі поєднали оперний спів і надпопулярні мюзикли, аби цікаво було людям різного віку та вподобань, — каже арт-директор фестивалю 48-річна Ірина Френкель.

"Операфест Тульчин" відвідали майже 15 тис. чоловік.

Зараз ви читаєте новину «В театрі шашлик із пивом не поїси». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути