четвер, 21 лютого 2008 14:14

До Києва приїжджав "Ленком"

Минулими вихідними на сцені театру ім. Івана Франка московський театр "Ленком" показали "Політ над гніздом зозулі (Затьмарення)". Роль головного героя, хулігана МакМерфі, виконав Олександр Лазарєв-молодший. До цього її грав Олександр Абдулов, який помер 3 січня. В одному зі своїх останніх інтерв"ю він розповідав, що мріяв про цю роль відтоді, як побачив екранізацію роману американського письменника Кена Кізі режисером Мілошем Форманом 1975 року. Минулої весни Абдулов зіграв її на гастролях "Ленкому" в Києві. Це був його останній візит в Україну.

За сюжетом, дрібного злочинця після тюрми відправляють до психіатричної лікарні. Там він влаштовує бунт пацієнтів проти медперсоналу, який утискає їхні права. Свого часу історія була гімном покоління 1960-х: ця лікарня стала маленькою моделлю тоталітарного суспільства, що пригнічує людську свободу.

Джек Ніколсон у фільмі показав МакМерфі передусім бунтарем. Абдулов по-своєму поставив цю історію. Секс-символ радянського кіно бачив у МакМерфі справжнього чоловіка, який не уявляє життя без футболу, жінок і азартних ігор. У лікарні він влаштовує гру в карти на гроші, намагається добитися права на перегляд матчів чемпіонату світу. Коли медсестра забороняла пацієнтам дивитися футбол, усі починали безтурботно танцювати, а Абдулов-МакМерфі йшов до краю сцени, опустивши голову. А коли піднімав, у його очах стояли сльози. Конфлікт пацієнта і медсестри Речід (Олена Шаніна) переростав у протистояння чоловіка і неприступної жінки. Лише на мить вона стає собою — однієї ночі, коли МакМерфі спокушає Речід. Потім сестра знову одягає маску законослухняного цербера. І залишається ним навіть коли МакМерфі прописують лоботомію. Людські стосунки замінили сліпа норма, розпорядок.

МакМерфі у виконанні молодого Олександра Лазарєва більш безтурботний і легковажний.

Зараз ви читаєте новину «До Києва приїжджав "Ленком"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути