пʼятниця, 05 квітня 2019 00:51

Юпітер — Коломойський, Юнона — Тимошенко

Автор: WWW.UKRTEATR.ODESSA.UA
  Київський актор Олександр Ярема (сидить) втілює Анхіза, батька Енея. Разом із сином покидає Донбас після російського вторгнення 2014 року
Київський актор Олександр Ярема (сидить) втілює Анхіза, батька Енея. Разом із сином покидає Донбас після російського вторгнення 2014 року

— Енеєм сьогодні може бути кожен із нас, — каже режисер Максим Голенко, 40 років. Поставив спектакль "Енеїда XXI" за мотивами поеми давньоримського поета Вергілія. Прем'єра відбулася в Одеському музично-драматичному театрі ім. Василя ­Василька.

Дію класичного твору драматург 44-річний Віталій Ченський переніс у сучасну Україну.

Головну роль грає актор київського Дикого театру Дмитро Усов, 27 років.

Еней — рахівник на донецькій шахті. Після початку російської агресії тікає з Донбасу. Автобусом їде разом із сином Юлом, батьком Анхізом і другом Ахатом. Їхній водій — Палінур. Мандрують Україною в пошуках нової домівки, за сюжетом.

— Еней — звичайна маленька розгублена людина, — продовжує Голенко. — Він не знає, що буде далі з ним і з навколишнім простором. Здається, ніби всі життєві обставини проти нього. У нього вибивають із-під ніг землю, на якій жив. Коли починаються бойові дії, змушений звалити, як і багато інших українців. Еней не готовий бути героєм. Але йому доводиться взяти на себе тягар відповідальності. За сім'ю, рід, країну.

Троя — це Донбас, понівечений російськими військами. У поемі Вергілія головний герой після знищення греками свого рідного міста шукав місце, де зможе заснувати Рим. Це міфічна країна Гесперія. У нашій виставі Еней теж у пошуках справжньої батьківщини. Намагається зрозуміти, де осісти й розвивати країну мрії. Приткнеться то тут, то там, але весь час розчаровується.

Наша країна вивалилася з пострадянського простору — частково залишилася совком, але Україною ще не стала. Енея бентежить, що все побудовано на крові, брехні й корупції. Усвідомлює, що за таких умов досягти загального блага неможливо. Питає, чи це справді країна мрії. Але герой, як і ми сьогодні, ще не знаходить відповіді. Постановка має відкритий фінал. Історія Енея продовжиться так само, як і наша реальність.

Драматург Віталій Ченський узяв за основу вергіліївський твір і осучаснив його. Найбільше сподобалося, як відтворив сьогоднішню українську дійсність. А також його жорстка сатира, що пройшлася нашими останніми п'ятьма роками. Таких гострих творів я ще не зустрічав. Ченський придумав дещо сюрреалістичний простір — щось середнє між Україною та Давнім Римом. Із фейковими новинами й інтернет-персонажами. Наприклад, водій автобуса Палінур — далекобійник, жорсткий ватник.

Під римськими назвами маємо на увазі українські міста. Наприклад, фінал розгортається в місті Левант. Там фігурує Левантський припортовий завод. Одразу зрозуміло, що йдеться про Одесу.

Боги — теж цікавий елемент. Вони панують над світом, але неясно, чим керуються. Десь ми розуміємо, що вони міфічні істоти, а в окремих сценах — це натяки на конкретних особистостей. Юпітер — Коломойський, Юнона — Тимошенко. Але це не прямолінійно зроблено, а тонко. Не перетворюємо на КВН.

Основна декорація на сцені — величезна частина малайзій­ського боїнга, збитого на Донбасі 17 липня 2014-го. Турбіна і частина фюзеляжу. Усе завалено мішками з трупами. Це страшно, нагадує кінець світу. На фоні залишків літака радянські пісні звучать особливо зловісно. Ось така дивна країна. І на всьому цьому треба будувати свою історію і своє життя.

"Енеїда XXI" — спільне виробництво Одеського музично-драматичного та київського Дикого театру. П'ятьох троянців на чолі з Енеєм грають кияни, всіх інших — одесити. Це не просто так. Еней з оточенням — переселенці. Чужі в іншому просторі. Заради чистоти експерименту я хотів зіштовхнути акторів із різних міст і об'єднати їх в одне ціле. Думаю, вдалося.

Найближчий показ вистави "Енеїда XXI" в Одеському музично-драматичному театрі ім. Василя Василька відбудеться 13 квітня.

Зараз ви читаєте новину «Юпітер — Коломойський, Юнона — Тимошенко». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути