середа, 07 травня 2008 17:30

Уперше виставили разом 150 картин Марії Примаченко
5

Художниця-самоук Марія Примаченко (1909—1997) жила в селі Болотня Іванківського району на Київщині. ”Якось біля хати, над річкою на заквітчаному лузі пасла я гусей, — згадувала вона дитинство. — На піску малювала різні квіти, побачені мною. А потім поміти
”Звір хитрий, але мавпа хитріша і менша”, 1971 рік. Фантастичних тварин Марія Примаченко вигадувала. Її ”Звірина серія” не має відповідників ні в українському, ні у світовому мистецтві
”Кукурудзяний коньок-горбунок”, 1983 рік
”Сучка Ада, не боїться гада”, 1978 рік
”Після весілля женять хресного батька і хресну матір”, 1972 рік

— Українські колекціонери зазвичай не дуже люблять афішувати свої скарби, — розповідає директорка столичного Українського дому Наталія Заболотна, 33 роки. — Та коли я сіла за телефон й почала обдзвонювати київських збирачів, щоб виставили в нас картини Марії Примаченко, ніхто не відмовив. Тому виставка унікальна — невідомо, коли ще зможемо зібрати разом стільки картин Марії Примаченко з приватних колекцій.

150 картин української народної художниці виставили на двох поверхах Українського дому.

— Декілька робіт Марії Примаченко висять у моїй майстерні, — розповідає скульптор Олег Пінчук, 47 років. Він надав для виставки 26 картин. — Я там навіть жалюзі не піднімаю, щоб картини не вигорали. Вони ж намальовані гуашшю на звичайному ватмані.

Збирати полотна художниці Пінчук почав у 1990-х. Скільки нині їх має, не зізнається.

— Некоректно таке запитувати у колекціонерів, — відказує сухо. — Так само не можна питати про ціни робіт. Може, ще розказати, де вони зберігаються? Грабіжники ж теж читають пресу. Навіщо зайвий раз провокувати?

Засновник музею "Духовні скарби України" Ігор Понамарчук, 54 роки, розказувати про вартість картин Марії Примаченко не боїться:

— Сім років тому мені пощастило купити в однієї людини відразу 50 полотен Примаченко. За кожну заплатив в середньому 7 тисяч доларів. Нині вони коштують близько 15 тисяч кожна.

Понамарчук дав для виставки 25 картин, написаних художницею в 1970-х. У цей період Марія Примаченко малювала здебільшого побутові сценки, часто сюжет брала з власного життя. Тоді ж вона почала супроводжувати свої роботи надписами-поясненнями, схожими на народні байки, або віршами. "А у нас правнучка народилась. Желаю їй щастя, щоб була, як баба, майстром народним і писала, і малювала, і гарно танцювала", — написала на одному з полотен. А під іншим був такий напис: "Я з тобою, Ванюша, не ніжилася". Цю картину художниця присвятила  чоловікові, який загинув на війні.

Полотна з власних зібрань надали також міністр культури Василь Вовкун, нардеп-"бютівець" Костянтин Бондарєв, мистецтвознавець Едуард Димшиць.

Виставка триватиме до 11 травня. Вхід — 10 грн, для студентів — 5.


Зараз ви читаєте новину «Уперше виставили разом 150 картин Марії Примаченко». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути