неділя, 15 квітня 2007 17:06

Українські письменники в Росії отримали по 3 тисячі доларів

25-річні письменники Марат Немєшев із Конотопа Сумської області та харків"янка Анастасія Афанасьєва отримали на російському літературному конкурсі "Русская премия" по $3 тис. Немєшев — за роман "Книга для...", Афанасьєва — за збірку віршів "Бедные белые люди". У конкурсі визначали кращих письменників країн СНД і Балтії, які пишуть російською мовою і не живуть у Росії. Головою журі був киргиз Чингіз Айтматов. Між собою змагалися 395 авторів із 16 країн.

Нагороджували переможців у московському театрі "Ермітаж".

— На стінах висіли повітряні кульки з віршами російських поетів "срібного віку", — розповів "ГПУ" Марат Немєшев. — Ведучі говорили, що російська мова об"єднує людей навколо Росії. Але я спілкувався з письменниками із Киргизстану та Молдови. Вони писали про свої особисті переживання. Моя книга теж не про Росію.

Події роману "Книга для..." відбуваються у Києві, Харкові та Одесі.

— Російська преса написала, що моя книга про самогубців, — скаржиться Немєшев. — Насправді вона про молодого чоловіка. Він хоче написати книгу, і замислюється, для чого потрібна література у ХХІ столітті. Один другорядний герой намагається накласти на себе руки. Але потім виявляється, що це інсценізація.

Немєшев за освітою математик і фінансист. "Книга для..." — його перший твір. Зараз Марат безробітний, три останні тижні живе у Санкт-Петербурзі.

— Займуся журналістикою або рекламою, — пояснює. — Пишу наукову фантастику. Серйозною літературою грошей не зробиш.

$2 тис. і $1,5 тис. отримали київський поет Дмитро Лазуткін за поетичну збірку "Детские/Легкие" та черкащанин Олег Слєпинін за  роман "Во все глаза, или Кающиеся и плачущие".

Зараз ви читаєте новину «Українські письменники в Росії отримали по 3 тисячі доларів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути