понеділок, 03 грудня 2007 18:20

Українські міми вперше за 10 років виступили на батьківщині

Автор: фото: Наталя ЧУБЕНКО
  Актори Ігор Іващенко (ліворуч) та Анатолій Мірошник під час вистави ”Паперовий світ”
Актори Ігор Іващенко (ліворуч) та Анатолій Мірошник під час вистави ”Паперовий світ”

Столичний театр пластичної комедії "Мімірічі" поставив у Будинку офіцерів виставу "Паперовий світ". З нею він гастролював у Німеччині, Японії та Іспанії. І ось уперше за 10 років виступив у Києві. Квитки коштували 40–150 грн, у залі був аншлаг.

Із цією виставою 2006-го театр визнали кращим колективом року на театральному фестивалі в британському місті Манчестері.

— Ідея спектаклю народилася п"ять років тому, — розповідає художній керівник театру Андрій Гонсалес, 43 роки. Він іспанець за походженням, батьки емігрували в Україну. — Спочатку це була невеличка постановка на 15 хвилин. У ній хлопець на вулиці читає щось із листочка. Двірник відбирає папірець, думає, що це сміття. А то, виявляється, поезія. Згодом номер обріс різними сюжетними лініями. Як самостійний спектакль з"явився лише торік.

Виносить на сцену великі оберемки паперу

— Ми назвали виставу "Паперовий світ", — пояснює в гримерці директор театру Ігор Іващенко, 42 роки. — Обіграли фразу "Без бумажки ты букашка, а с бумажкой — человек".

Спектакль німий. Актор Андрій Гонсалес лише раз вигукує: "ням-ням", коли показує радянський пилосос "Прогрес". Під час сценки актор набиває собі за пазуху все, що бачить. Навіть спускається в залу, знімає з  чоловіка піджак і теж ховає. Потім герой 40-річного актора Анатолія Мірошника грає в теніс паперовим м"ячиком із дітьми-глядачами. Ігор Іващенко виносить на сцену чотири великі оберемки паперу і кидає їх у залу. На сцену вибігають майже 30 дітей, вони кидають в акторів папером.

— Цей спектакль так подобається маленьким глядачам, що інколи доводиться викликати охорону, — каже мім Анатолій Мірошник. — В Японії вони так рвонули на сцену, що нам довелося відгороджуватися лавкою. Батьки ледве нас врятували.

6 грудня театр "Мімірічі" відлітає на гастролі до Португалії.

— На батьківщині ми маловідомі, — веде далі Ігор Іващенко. — Інтерес до цього жанру зник. В Україні клоун асоціюється лише з дітьми, повітряними кульками та днем народження. Різниця між клоуном і мімом у тому, що перший сміється над собою, а другий — над ситуацією. На Заході це розуміють. Тому ми поїхали підкоряти закордон. Українські зірки мріють завоювати Захід, а ми — Україну.

Зараз ви читаєте новину «Українські міми вперше за 10 років виступили на батьківщині». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути