Ексклюзиви
вівторок, 25 вересня 2007 17:33

У Коктебелі слухали джаз на деревах

5-й міжнародний фестиваль "Джаз-Коктебель" відбувся 21–23 вересня у кримському місті Коктебель. На ньому виступили понад сто музикантів з України, Росії, Грузії, Англії, Франції, Австрії та Німеччини.

— Раніше, — каже засновник фестивалю російський тележурналіст Дмитро Кисельов, — на концерти приходили випадкові люди, які поверталися з пляжу. А зараз до нас спеціально приїжджають. Це найбільший джазовий фестиваль на пострадянському просторі.

У Коктебелі температура морської води +11.

— Зігріваюся сухим червоним "Каберне", — каже 22-річний краснодарець Сергій Чащін. — На розлив воно коштує 21 гривню 30 копійок за літр. Із трьома друзями живу на нудистському пляжі в наметі. Головне — класний джаз можна слухати на шару.

Концерти проходять на "Відкритій" денній та "Волошинській" вечірній сценах на набережній. Відстань між ними близько 100 м. Майданчик перед "Волошинською" маленький, тому глядачі вилазять на ліхтарі та дерева. Через тисняву пройти по набережній під час вечірніх концертів неможливо. Після одинадцятої ночі публіка перекочовує у нічні клуби. Найбільше народу збирається в арт-кафе "Віктор". Тут музиканти влаштовують спільні імпровізовані виступи до ранку. Співає київське тріо Олексія Боголюбова та "Оркестр Креольського Танго", киянка Катя Чіллі у cупроводі групи "Соломінбенд". Вона виходить на сцену в короткій сукні, обклеєній копійками. Дуже мерзне, натягує на себе светр.

— Фішка цьогорічного фесту — поєднання джазу з народною музикою, — каже ведучий, критик Олексій Коган. — У Каті Чіллі це — архаїчний український мелос. Австрійка Фатіма Спар виконує турецький і балканський фольк.

— Брегович створив моду на балканську музику, — пояснює акордеоніст віденської групи "Фрідом Фрайс" Мілош Тодоровскі. — А от джазовим авангардом у Середній Європі не цікавиться жодна свиня.

У кафе "Гурман" їдять плов музиканти німецько-грузинської групи "Шин" ("Дорога додому"). Троє грузинських музикантів на початку 90-х емігрували до Німеччини. Писали музику для кінофільмів, виступали на кращих джазових фестивалях. Свою музику вони називають іберо-кавказьким стилем. Виконують її з відомими джазистами: Чака Кан, Окай Теміз, Ґіора Фейдман. У Коктебель "Шин" привезли танцюристів із грузинської фолк-групи "Георгіка".

— У своєму шоу ми поєднали архаїчні інструменти з народним танцем, — розповідає бас-гітарист Зураб Ґаґнідзе. — Заза Міміношвілі до переїзду в Німеччину був кращим акустичним гітаристом Грузії. Ми грали у постановках режисера Роберта Стуруа в театрі імені Шота Руставелі. Вокаліст і перкусіоніст Мамука Ґаґанідзе працював із композитором Ґією Канчелі. А хореограф Давид Схіртладзе може танцювати навіть сидячи. З концертами ми об"їздили всю Європу.

Диски учасників фестивалю можна купити в ресторані "Зодіак". Коштують від 60 грн. Коли на "Відкритій" сцені починається виступ московської групи саксофоністів "Чотири тенори", уже майже темно.

— Ви засліплюєте мене, я не бачу нот, — кричить на освітлювачів керівник групи Віктор Лівшиць. Він грає на синтезаторі джазові стандарти. Лівшиць — власник джаз-кафе "Віктор" і прилеглого до нього пляжу. Мав джазовий клуб у Москві, але там його заклад прогорів. Музикантові приносять ліхтарик на резинці. Лівшиць чіпляє його на лоба і грає так весь концерт.

Зараз ви читаєте новину «У Коктебелі слухали джаз на деревах». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути