вівторок, 05 березня 2019 07:00

Сірий натовп Жанна д'Арк перетворила на народ

Автор: WWW.FACEBOOK.com/КИЇВСЬКИЙ ТЕАТР ОПЕРЕТИ
  У фіналі рок-опери ”Біла ворона” Жанну д’Арк мають стратити. На вогнище замість неї хоче піти повія, яку грає Мар’яна Боднар (праворуч). Спектакль поставили у київській опереті
У фіналі рок-опери ”Біла ворона” Жанну д’Арк мають стратити. На вогнище замість неї хоче піти повія, яку грає Мар’яна Боднар (праворуч). Спектакль поставили у київській опереті

Утретє поставив рок-оперу "Біла ворона" режисер Максим Голенко, 40 років. Прем'єра відбулася у столичній опереті. До того були спектаклі у театрах Рівного й Миколаєва.

На початку XV ст. між Англією і Францією триває столітня війна. Серед французів ходить легенда, що країну звільнить від ворога цнотлива дівчина. 17-річна Жанна збирається вийти заміж. У сні чує голоси, що вона обрана. Йде до короля, щоб очолити французьке військо. Перемагає англійців. Монарх боїться, аби дівчина не відібрала в нього владу. Жанну д'Арк звинуватили у відьомстві й спалили на вогнищі, за сюжетом.

— Київська постановка найпотужніша, — каже Максим Голенко. — Залишилися ті самі слова, а за музичним аранжуванням і візуально — геть інша. Мені нецікаво робити дублі. В Києві запропонував поставити "Білу ворону" директор оперети Богдан Струтинський. Був під враженням від миколаївського спектаклю. До цього ми намагалися максимально актуалізувати постановку. Провести паралелі з Майданом і війною на Донбасі. Але зрозуміли, що вона й так зачіпає. П'єса про розчарування в героях.

У наш час українець несподівано може дізнатися, що його сусід-комп'ютерник пішов у військо. І командує на фронті краще, ніж професійні військові. Звідки беруться ці герої, ми не знаємо. Але також українці схильні придумувати кумирів і в них розчаровуватися. Підносити, ідеалізувати і потім розтоптувати. Другий бік цієї історії — як після героя приходять інші люди. Користуються успіхами, плодами перемог. І знищують його самого.

Лібрето рок-опери "Біла ворона" 1986 року написав Юрій Рибчинський.

— У країні, в якій живуть і керують посередності, особистість завжди буде білою вороною, — каже 73-річний Юрій Рибчинський. — Сірий натовп, яким були французи у Середньовіччі, Жанна д'Арк перетворила на народ. Але ті, кого вона повела за собою, знову стали юрбою і спалили її. Зробили це не англійці, а свої, французи.

Жанна д'Арк в історії — друга за популярністю постать після Христа в творах мистецтва. Про неї писали французи Вольтер і Жан Ануй, ірландець Джордж Шоу, німець Фрідріх Шиллер, американець Марк Твен та інші.

Перший варіант "Білої ворони" вийшов у Москві російською мовою на платівці фірми "Мелодія". Головну партію співала Тамара Гвердцителі. 1991 року рок-оперу поставили українською в київському театрі імені Івана Франка. Прем'єра відбулася того дня, коли Верховна Рада оголосила результати голосування за незалежність України. Наталя Сумська в ролі Жанни співала арію "Свобода". Багатьом здавалося, що це ми спеціально написали під ці події. Але 1986-го нам навіть не снилося, що Україна стане незалежною.

Музику до рок-опери "Біла ворона" написав Геннадій Татарченко. В театрі оперети хорео­графію вистави створив Максим Булгаков.

Наступний показ відбудеться 23 березня.

Зараз ви читаєте новину «Сірий натовп Жанна д'Арк перетворила на народ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути