пʼятниця, 27 липня 2018 00:30

Шевченко постійно нагадував, що росіянам не можна довіряти

Автор: WWW.FACEBOOK.com / ФЕСТИВАЛЬ ТАРАСА ШЕВЧЕНКА
  Письменник Василь Шкляр розповідає про свій роман ”Троща” на фестивалі ”Ше. Фест”, присвяченому Тарасові Шевченку, в селі Моринці Звенигородського району на Черкащині, 2017 рік
Письменник Василь Шкляр розповідає про свій роман ”Троща” на фестивалі ”Ше. Фест”, присвяченому Тарасові Шевченку, в селі Моринці Звенигородського району на Черкащині, 2017 рік

На катафалку в труні дістався російського міста Хасав'юрт головний герой роману "Самотній вовк".

Він українець, боєць Французького іноземного легіону. Має вивезти з Чечні дочку місцевого генерала, за якою полюють російські спецслужби.

— З усіх моїх творів "Самотній вовк" — найдинамічніший та найгостросюжетніший, — розповідає письменник Василь Шкляр, 67 років. Презентує роман на фестивалі "Ше.Фест".

18–19 серпня захід уп'яте відбудеться в селі Моринці Звенигородського району на Черкащині.

— Книжка вперше вийшла 2001 року під назвою "Елементал", — продовжує Шкляр. — Тоді отримала гран-прі літературного конкурсу "Коронація слова". Однак не мала великого резонансу. Ми з видавцем подумали, що, можливо, декого відлякує назва. "Елементал" — важка і не зрозуміла. Читачі гадають, це щось про релігію. Тому при перевиданні вирішили назвати прозоріше.

В основі сюжету — реальні події порятунку дружини першого президента Чечні Алли Дудаєвої. З нею Василь Шкляр знайомий особисто.

— 1996-го, під час російсько-чеченської війни Аллу Дудаєву затримала ФСБ. Якраз після загибелі чоловіка Джохара Дудаєва. Схопили її в аеропорту Нальчика, коли намагалася вилетіти до Туреччини. Закрили в особняку під Москвою. Не знали, як із нею повестися. У президента Росії Бориса Єльцина на носі були вибори, думав якось її використати. З ув'язнення полонянку визволили українці. Коли російські спецслужби розшукували Аллу Дудаєву, я пив із нею каву в Карпатах. Моя книжка — не точний переказ подій. У романі наш легіонер рятує не Аллу Дудаєву. Має своє окреме завдання.

Дія "Самотнього вовка" розгортається в Україні, Франції, Росії та Чечні.

— На початку 2000-х було певне передчуття російсько-української війни. І мій головний герой вступає у двобій із московськими спецслужбами. Роман хотів екранізувати ще Олександр Роднянський. Був початок 2002 року. Він мене покликав і сказав: "Давайте зробимо чотирисерійну стрічку на зло "Брат-2". А потім продюсер поїхав у Москву, так все й затихло. Зараз права на екранізацію придбала одна кінокомпанія. Наступного року має вийти фільм.

Василь Шкляр щороку презентує свої книги на "Ше.Фесті".

— Найголовніша цінність цього фестивалю, що проходить у шевченкових краях. Там, де справді ступала Тарасова нога. Всі учасники й гості відчувають енергетику та дух Кобзаря. Фестиваль треба розвивати, поки Моринці стануть місцем паломництва українців з усього світу. Покликання "Ше.Фесту" — привабити молодь. Зазвичай на патріотичних заходах молодих людей не вельми густо. Але такі свята, як цей і "Фестиваль нескореної нації" в селі Грушківка на Черкащині, направлені якраз на юних українців.

"Ше.Фест" дає розуміння Шевченка як модерної особистості. На Кобзареві ще лишилося багато архаїчних нашарувань і в шкільних програмах, і в розумінні його постаті народом. Дехто любить казати, що він був простим чоловіком, таким, як усі ми. Він якраз таким, як ми, не був. Бо інакше ми жили б в іншій державі.

Тарас Шевченко бачив інакшість своєї нації — що це люди іншого менталітету і духу. "Москалі — чужі люде, роблять лихо з вами" — відомі рядки з поеми "Катерина". У "Невольнику" поет писав, що "москалі і світ божий в путо закували". Зараз переконуємося в правильності цих слів.

У часи Шевченка Україну називали Малоросією, а її жителів — хохлами. Поет називав батьківщину Україною. Про українців казав, що вони є нащадками козаків. У своїй творчості заклав програму української самостійності. "У своїй хаті своя правда, і сила, і воля", — писав у поемі "І мертвим, і живим". Часто право України на незалежність приховував у метафорах, але їхнє значення чітко прочитується.

Шевченків "Кобзар" — це книга на всі часи. Дає українцям поради, як поводитися в будь-яких ситуаціях. "У всякого своя доля. І свій шлях широкий", "Хто матір забуває, того Бог карає", "І чужому научайтесь, й свого не цурайтесь", — ці слова звучать так, ніби написані сьогодні.

У "Кобзарі" можна знайти чимало пророцтв. Шевченко писав: "Повіє новий огонь з Холодного Яру". А потім під час Української революції 1917-го саме в Холодному Яру прокинулася повстанська боротьба проти московської окупації.

Шевченко серед українців став легендарним за життя. Селяни знали його вірші напам'ять. Як народну творчість передавали їх із вуст у вуста.

Українці називають Шевченка просто Тарасом. Як і до Бога, звертаються до нього на "ти". В інших культурах такого не бачив. Скажімо, росіяни на Пушкіна не "тикають" і Сашком не називають.

Сакральність постаті Шевченка настільки увійшла у свідомість народу, що заборонити його творчість не наважувалися навіть більшовики. Хоча намагалися по-своєму трактувати ідеї поета, називали його революціонером-демократом.

Так склалося, що в українців є постійний запит на ідейного лідера. Зараз у суспільстві відчувається зневіра в нинішній владі, розчарування через соціальну несправедливість. Очікують на появу політика, який би побудував нову систему суспільних взаємин. Рядки про це є в одному з Шевченкових віршів: "Коли ми діждемося Вашингтона з новим і праведним законом? А діждемось-таки колись".

Фестиваль "Ше.Фест" — благодійний. На ньому збирають пожертви для українських бійців на Донбасі.

Зараз ви читаєте новину «Шевченко постійно нагадував, що росіянам не можна довіряти». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути