вівторок, 18 вересня 2007 17:26

Сергієві Гаю коні нагадують жінок

  Свої картини художник Сергій Гай любить дряпати лезом
Свої картини художник Сергій Гай любить дряпати лезом

48-річний львівський художник Сергій Гай показує в столичному Українському домі 30 картин із зображеннями кентаврів, коней та оголених жінок без облич. У грудні 4 роботи, які найбільше сподобаються відвідувачам, Гай повезе до Італії, на Флорентійське бієнале. Це — міжнародна виставка сучасного мистецтва.

— Виставка в Українському домі триватиме до 18 жовтня, — розповідає художник "ГПУ". — Я всі дні буду тут, спостерігатиму за реакцією відвідувачів. Начебто визначився з картинами, які поїдуть до Флоренції. Але, можливо, одну заміню.

Запитую, чому картини без назв.

— І так все зрозуміло, — стенає він плечима. — Оголених жінок почав малювати під впливом картин італійського художника Амедео Модільяні. Крім жінок, люблю малювати коней. За пластикою вони нагадують жінок.

Художник підходить до картини, на якій зображена жінка в синьому:

— Фарбу накладаю як заманеться. Поверхню люблю дряпати лезом. Найкраще малюється на природі. Маю майстерню і будиночок поряд із Олеським замком на Львівщині. 2000-го закрився в цьому будиночку на п"ять років, малював картини і не дав жодного інтерв"ю.

Запитую, як його запросили на бієнале.

— По Інтернету, — зізнається чоловік. — Надіслав листа з інформацією про себе і зразками своїх робіт на електронну адресу організаторів виставки. За кілька днів отримав офіційне запрошення.

Сергій розповідає, що його картини є в галереях Швейцарії, Німеччини, Англії та Америки. Потім іде назустріч власниці картинної галереї Тетяні Мироновій. Вітається.

— У моїй колекції аж 15 Сергієвих робіт, — хвалиться Миронова. — А оці дві, — показує на полотно з оголеною жінкою та кентавром у золочених рамах, — зазвичай висять у мене в холі. Позичила їх для виставки.

Під час тієї виставки три картини купив секретар Київради Олесь Довгий

До Миронової та Гая підходить власник столичної картинної галереї "Да Вінчі" Олексій Титаренко, потискає Гаєві руку.

— Видовищно, — каже він. — Від цих картин віє первозданним язичництвом і бурхливістю кольорів. Від цього на вухах Америка й Європа. А для нас це рідкість і новаторство.

Миронова хвалиться, що Гай нещодавно почав виставлятися в її галереї:

— Під час тієї виставки три картини купив секретар Київради Олесь Довгий. Це свідчить про його гарний смак.

— Не про смак, а про вміст гаманця, — зауважує фотограф Сергій Дем"ян, який проходить мимо. Миронова вдає, що не почула. Бере попідруки Титаренка й Гая.

— Заходила до галереї "Греко" в Римі, — продовжує вона. — Там грає музика Баха, маса іменитих художників. Одні п"ють каву, інші їдять фрукти. Шкода, що в Києві немає такого місця для богеми.

— Зараз організую, — обіцяє Гай і запрошує відвідувачів спустися на поверх нижче. Там у ресторанчику має бути фуршет.

Зараз ви читаєте новину «Сергієві Гаю коні нагадують жінок». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути