вівторок, 22 квітня 2008 18:26

Сергій Жадан презентував збірку "Готелі Харкова"

Харківський письменник Сергій Жадан, 33 роки, під однією обкладинкою книжки "Готелі Харкова" зібрав 150 сторінок поезії та прози понад двох десятків харківських авторів, зокрема російськомовних. Працював над нею півроку. Твори поділив на чотири розділи — "Прокламації", "Телеграми", "Рецепти" та "Щоденники". Вступне слово "Вхід" написав сам.

Твори зі збірки автори читали на другий день фестивалю "Світ книги-2008", що відбувся в Харкові. Молодь ледь умістилася в тісному приміщенні художньої галереї "Маестро".

Студентка музичного відділення університету мистецтв 22-річна Ганна Мінакова читала присвяту лідерові гурту "Океан Ельзи" Святославові Вакарчуку "Холодно":

Эй, чудак Вакарчук, чудо-птичка моя, говорун,

Звонко несется эхо на крышах, на крышах-ахах…

Сергій Жадан одразу перекладав:

Ей, чувак Вакарчук, диво-пташка моя, говорун,

Лунко лине луна на дахах, на даха-ахах…

— У нас така фішка: аби був єдиний мегатекст, я всіх російськомовних переклав, — пояснює Жадан. — Намагався своє не привносити, зберігати тексти.

Ей, чувак Вакарчук, дивопташка моя, говорун

24-річний Сашко Ушкалов читає свої старі "Проблеми з географією":

— Проблеми з географією виявляються, коли в невеличкому кримському місті росіян більше, ніж у великій сірій Москві, — додає.

Доки на імпровізовану сцену готуються вийти музиканти з "Оркестру Ч", Жадан пояснює, чому назвав збірку "Готелі Харкова":

— Це метафора життя в сучасному мегаполісі: ти приїжджаєш, поселяєшся, знаєш про свою тимчасовість, не маєш якоїсь закоріненості. З готелю також починається знайомство з містом, а з цієї збірки — знайомство з харківською поезією, можна ще й так сказати.

Нову збірку на вечорі можна було купити за 26 грн. Вона вже продається в київських і харківських книгарнях.

Наостанок Сергій Жадан запросив усіх на фестиваль "Готелі Харкова", що проходитиме 12–13 травня. Відбудеться виставка робіт молодих харківських фотографів, які проілюстрували цю книжку, а також виступатимуть автори текстів у збірці.

Зараз ви читаєте новину «Сергій Жадан презентував збірку "Готелі Харкова"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути