вівторок, 17 липня 2018 06:25

Президент виходить із телевізором замість голови

Автор: www.blogspot.com/Артем Галкін
  Актор Олексій Вертинський (в центрі) у виставі ”Як здихатись дядька” грає напівбожевільного. Щоб вигнати чоловіка з хати,  племінники-підлітки поливають його в душі окропом
Актор Олексій Вертинський (в центрі) у виставі ”Як здихатись дядька” грає напівбожевільного. Щоб вигнати чоловіка з хати, племінники-підлітки поливають його в душі окропом

10 підлітків із Чопа на Закарпатті й Авдіївки Донецької області написали 10 п'єс. Проект "Клас Акт: Захід-Схід" 10 днів тривав у Києві. Опікується ним драматург і сценаристка 43-річна Наталія Ворожбит і її колеги з Великої Британії.

У постановках "Клас Акт: Захід-Схід" грають професійні актори. Показ відбувся у великому залі столичної консерваторії.

— Цей проект позитивно впливає на наше майбутнє, — каже Наталія Ворожбит. — Підлітки ставлять такі гострі питання, на які дорослі не наважуються. А якщо питання ставити правильно, то є надія, що ми колись отримаємо правильні відповіді.

Виставу розділили на дві частини — по п'ять історій у кожній.

— Путін х… ло, ла-ла-ла-ла, — співають герої п'єси "Ультрас". Вони — типова дворова банда. Ватажка звати Бик. Його грає В'яче­слав Довженко — "Серпень" із фільму "Кіборги". У бійці штрикає ножем хлопця і думає, що вбив його. З переляку намагається втекти, але той виявився живим.

Роман Ясіновський — ще один актор із "Кіборгів", грає в п'єсі "Убить слона". Це єдиний твір у виставі, де показують війну. Проте країни не називають. Персонаж Ясіновського наказує головному герою вбити президента. Глава держави виходить на сцену із телевізором замість голови.

— Ця п'єса політична, абсурдна і неймовірна, — говорить британський драматург Джек Кловер. — Коли працюємо з підлітками в цьому проекті, діти — як чистий аркуш. Вони переважно не знають, що таке театр. Кажу не тільки про Україну, про Британію так само. Тому діти найчастіше беруть ідеї з голови, і це — цікаво. Коли твої думки звучать зі сцени, значить вони мають значення. Це підвищує самооцінку молодої людини. Я не очікував, що діти з Донбасу писатимуть про війну. Ви не можете когось змусити говорити про це. Так, ми знаємо, що ці діти пережили. Але "Клас Акт" для них — це можливість утекти від війни до своїх фантазій. Діти мають свій світ у голові, і вони хочуть ним поділитися.

— Алісо, ти нездара, твої малюнки треба викинути на смітник! — вигукує героїня п'єси "Закохана в потойбіччя". Вона виросла в дитячому будинку, де її цькували діти й директорка. Дівчина вирішує стрибнути з даху будинку.

— Це містична драма. В ній з'являється привид, який хоче врятувати головну героїню, — каже 16-річний Михайло Далибіга з Авдіївки. Він один із авторів п'єси. — Привид колись теж стрибнув із багатоповерхівки і тепер має врятувати когось, інакше він зникне з усіх світів. Мене цікавить ця тема, бо я сам депресивний. Часом думаю про самогубство. Сам себе відмовляю від цього рішення, бо є рідні люди, які цього не хотіли б. Здивувався, коли мене відібрали у проект. Я — середньостатистичний підліток. Іноді малюю, а частіше граю в комп'ютерні ігри. Драматурги нас вчили, що класна п'єса має чотири види конфлікту. У моїй їх тільки два.

Проект "Клас Акт" започаткувала професорка Единбурзького університету Нікола Маккартні 1997 року. Відтоді він відбувається у різних країнах світу.

Зараз ви читаєте новину «Президент виходить із телевізором замість голови». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути