вівторок, 19 червня 2018 06:55

"Поєднувати класичну музику з пивом — нормально"

Автор: Богдан БАРАБАНОВ
  Джазовий мюзикл ”Чикаго” вперше показали в Україні. Виконавці — львівський хор ”Глорія”, солісти і диригент зі Сполучених Штатів Америки
Джазовий мюзикл ”Чикаго” вперше показали в Україні. Виконавці — львівський хор ”Глорія”, солісти і диригент зі Сполучених Штатів Америки

— До приїзду ­Гройсмана за ніч поклали бруківку в центрі міста. Комунальників змусили мити паркани, — каже 58-річний Василь Олександрович із райцентру Тульчин на Вінниччині. Покручує білі вуса і розповідає про підготовку другого міжнародного фестивалю "Операфест Тульчин". ­Прізвище просить не вказувати. — Прем'єр прибув відкривати "Щедрик". Ви б бачили цей "шедевр"! Схожий на жерстяну бляшанку, а витратили майже півмільйона гривень.

Скульптура розміщена неподалік палацу Потоцьких. Має вигляд скрипкового ключа з нотами та трьома дзвіночками навколо. З них тричі на день лунає композиція "Щедрик". Увечері підсвічується. Працює за рахунок сонячної енергії.

У центрі Тульчина до фестивалю художники розмалювали фасади будинків. На одному — портрет композитора Миколи Леонтовича, який написав "Щедрик".

30 солістів з Австрії, Німеччини, Сполучених Штатів Америки, України, 300 музикантів, 50 танцюристів, 180 учасників хорових колективів та чотири диригенти виступили під час заходу.

Фестиваль відбувся 8–10 чер­вня на території палацу Потоцьких. Його збудували 1785 року за проектом французького архітектора ­Жозефа Лакруа. Замовники, родина польських магнатів Потоцьких, мали приватний театр.

Від Тульчина до Вінниці — 85 км. Сполучення між містами — тільки через автошляхи. Вартість поїздки автобусом — 73 грн, триває 1,5 год.

Через місто проходить дорога, яка з'єднує Україну з Молдовою. Напередодні заходу жителі сусіднього Брацлава погрожували заблокувати трасу. Вимагають її відремонтувати. На ремонт потрібно понад 7 млн грн. Обласна рада проігнорувала звернення.

Вхід на фестиваль — безкоштовний. За місце в наметовому містечку треба заплатити 50 грн за всі дні заходу. Кемпінг охороняли цілодобово.

— Ми вдруге на цьому фесті. Приїхали на рок-оперу "Ісус Христос — суперзірка". Заради неї навіть взяли вихідний на роботі, — розповідає Оксана Маліновська, 38 років, зі Жмеринки на Вінниччині. Приїхала з шістьма друзями. Ставить на розкладний стіл біля синього великого намету червоне домашнє вино в пластиковій пляшці з-під води, півлітри коньяку та сім білих стаканчиків. Із закуски — фрукти.

У перший день фестивалю прозвучали арії опер "Севільський цирульник", "Макбет", "Снігуронька", "Запорожець за Дунаєм", "Кармен". Презентували україномовні постановки "Мазепа" Петра Чайковського та "Ісус Христос — суперзірка". Іноді на сцені одночасно виступали 120 артистів — хор, балет, солісти й оркестр.

— Є відчуття причетності до прекрасного. Фестиваль вражає розмахом, — сідає на плед біля сцени 43-річна Наталія Миколюк із Вінниці. ­Замовила в барі рожевий коктейль. — Їжа за кілька годин закінчилася. Кухарі кажуть — чекайте. Скільки — невідомо. Аж слюнки течуть, коли бачиш, що хтось встиг купити шашлика. Довелося йти в магазин по солоні горішки, аби не вмерти з голоду. За пивом стоять черги. Немає орієнтирів, де туалет чи зарядити телефон. Зате встановили душові кабінки з рукомийниками.

На годиннику — 22:06. У цілодобовому супермаркеті на полицях майже нема спиртного. Після десятої заборонено продавати алкоголь. На касі стоїть велика черга.

— Вина нема. Все забрали. Давай горілки купимо? Бо без сто грамів оперу не зрозумієш, — пропонує другові чоловік років 30 у шортах, чорній футболці та панамці. Бере дві півлітрових пляшки горілки.

— Краще візьми 4 літри пива. Дешевше, — ­відповідає його товариш у підкочених синіх джинсах.

Таблички про заборону ­приносити алкоголь на фестиваль повісили на другий день. Охорона сумки та пакети відвідувачів не перевіряла.

— Не потрібно людей обмежувати. Поєднувати класичну музику з пивом у сучасному світі — нормально. Якщо хтось не вміє себе контролювати, то на території є поліція, — розповідає 36-річна Лариса Білозір із Вінниці.

На "Операфесті" презентували першу у світі дитячу оперу "Коза-Дереза" в постановці Олександра Кузьмина. Її написав 130 років тому український композитор Микола Лисенко. 1888-го твір уперше виконали в Києві, за участю дітей Лисенка і троюрідного брата Михайла Старицького.

У партері та поряд о 21:00 зібрався натовп. Чекають показу культового бродвейського мюзиклу "Чикаго". Це його єдина вистава в Україні. Дозвіл на виконання просили в онука композитора Джона Кандера.

Джазовий мюзикл показують у симфонічній версії. Поставили його українці. Виконaвці — львівський хор "Глорія", солісти та диригент — із США.

— Шукали шляхи, як привезти "Чикаго", з червня минулого року, — розповідає режисер Павло Третьяков, 45 років. — Було складно робити виставу на відстані. Солісти живуть у Лас-Вегасі та Нью-Йорку. Танці готували в Харкові, костюми й реквізит — по всій Україні. Тільки раз відбулася спільна п'ятигодинна репетиція.

У дні проведення "Операфесту" всі місця в готелях були зайняті. За квартиру просили від 300 до 3 тис. грн.

"Операфест Тульчин" зроблять щорічним. Цьогоріч його відвідали 40 тис. осіб.

2 мільйони гривень виділила Вінницька обласна рада на реставрацію палацу Потоцьких та організацію фестивалю. Фінансово проект підтримали також посольство Сполучених Штатів Америки і Міністерство культури

Зараз ви читаєте новину «"Поєднувати класичну музику з пивом — нормально"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути