середа, 18 квітня 2007 17:34

Письменник чекав смерті родичів

66-річний німецький письменник Уве Тімм із Мюнхена презентував у столичному ґете-інституті роман "На прикладі мого брата". Книжку він писав по щоденниках та листах  брата Карла-Хайнца. Той загинув 1943-го під Харковом, він був сапером німецьких танкових військ дивізії СС "Мертва голова". Щоб написати цю книгу, Уве Тімм чекав смерті сестри — останньої людини, яка знала померлого есесівця.

— Мама казала: "Мертвих не можна чіпати", — говорить Уве Тімм. — Але книга про всю мою сім"ю. Вони не дозволяли мені писати. Тому весь час я збирав матеріал, а після смерті родичів його видав.

Роман починається з миті, від якої автор пам"ятає себе. Це — коли його 18-річний брат пішов на війну.

— Брат був старшим за мене на 16 років, — розказує письменник. — Він усе записував у щоденник. Останній запис зробив за 14 днів до смерті, — перед тим як цитувати, Уве Тімм робить паузу і переводить подих:

— "Любий татку, 19-го мене важко поранило пострілом. Мені ампутували ноги. Праву відрізали по коліно, ліву — посередині стегна. Уже не болить. Я не ліз під кулі".

Уве Тімм удруге приїхав до України. 1998-го він збирав у Києві матеріал для роману. Українською книжку ще не переклали. Але ґете-інститут оголосив конкурс на найкращого перекладача.

Зараз ви читаєте новину «Письменник чекав смерті родичів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути