вівторок, 05 березня 2019 00:21

Назвали лауреатів Шевченківської премії

Автор: ФОТО НАДАНЕ прес-службою фільму ”Bулкан”
  Віктор Жданов (ліворуч) у фільмі Романа Бондарчука ”Вулкан” зіграв жителя містечка Берислав на Херсонщині, який дав притулок киянину Лукасу
Віктор Жданов (ліворуч) у фільмі Романа Бондарчука ”Вулкан” зіграв жителя містечка Берислав на Херсонщині, який дав притулок киянину Лукасу

43-річний Ростислав Держипільський став лауреатом Шевченківської премії в номінації "Театральне мистецтво". Він директор-художній керівник Івано-Франківського музично-драматичного театру ім. Івана ­Франка.

— На початку року отримали статус національного, — розповідає театрознавець Ганна Веселовська, 56 років.

— Раніше Держипільського номінували на Шевченківську премію за вистави "Солодка Даруся" та "Нація" за творами Марії Матіос. Цього разу Комітет нарешті присудив йому нагороду. Думаю, на це спонукав передусім "Гамлет" — цікавий й експериментальний спектакль.

Текст Шекспіра в Держипільського стає приводом говорити про сьогоднішнє українське суспільство. Гамлет у нього — воїн, який узявся наводити лад у країні. Йому не вдається це зробити — фінал трагічний, як і у класичному творі. Але цей герой — мужня і рішуча людина, яка готова на все заради порятунку Вітчизни.

Окрім "Гамлета", я також виокремлюю "Енеїду", як одну з найкращих робіт Держипільського. Це режисерська інтерпретація твору Івана Котляревського. Парубок моторний Еней дорослішає у процесі подій. Це метафора нас українців, які з дітей поступово перетворюються на дорослих. Стають свідомою нацією.

Усі ці смисли подаються в ігровій формі. Герої постійно танцюють.

Ростислав Держипільський відчуває сучасність і вміє з ємкістю вкладати її в театральну форму.

Також серед постановок Ростислава Держипільського Шевченківський комітет відзначив арт-проект "Оскар і Рожева Пані" за романом Еріка-Еммануеля Шмітта, притчу-ораторію "Вона — Земля" за збіркою новел Василя Стефаника.

Шевченківку в номінації "Кіномистецтво" отримав 37-річний Роман Бондарчук за фільм "Вулкан". Режисер був єдиним претендентом на нагороду у третьому турі голосування.

— Роман Бондарчук раніше знімав короткометражки та документалістику. "Вулкан" — його перший повнометражний художній фільм, — розповідає кінокритик Юрій Самусенко, 28 років.

Киянин Лукас працює перекладачем у столичному офісі ОБСЄ. З делегацією місії вирушає на кордон із Кримом. Їхнє авто ламається біля міста Берислав на Херсонщині. Доки Лукас шукає допомогу, авто з його колегами зникає. На дзвінки не відповідають, за сюжетом.

— Що з ними трапилося, так і залишається загадкою, — продовжує Самусенко. — Лукасу прихисток дає місцева родина. Киянин намагається зрозуміти життя в цьому місті.

Лукаса сприймають як чужинця, бо він ніколи не жив у Бериславі. А коли називає своє ім'я, то взагалі здається місцевим жителям іноземцем. На вечірці він губить піджак із паспортом, грошима й телефоном. Не лише втрачає свої речі, а й поступово асимілюється.

Крім головних ролей у картині здебільшого грають непрофесійні актори. Знімалися реальні жителі Берислава. Поряд окуповані Крим і Донбас, але не хочуть кудись тікати з рідної землі.

"Вулкан" — це документальна картина в художній формі. Показує регіон України, який рідко бачимо не лише в кіно, а й у телевізійних новинах.

За аудіозаписи творів українських композиторів до Фонду Українського радіо, концертні програми 2013–2018 років Шевченківську премію в номінації "Музичне мистецтво" отримав диригент Володимир Шейко, 57 років.

На початку 1990-х створив перший недержавний симфонічний оркестр "Україна". Працював головним диригентом київської оперети.

— В оркестр Українського радіо прийшов 2005-го, — розповідає Володимир Шейко. — Колектив перебував у слабкому стані, хоча колись був першим у країні. Я не шукав цієї посади. Запросили, знаючи мою попередню діяльність.

Для суспільного розголосу оркестр має багато концертувати. В студії виконавці відрізані від публіки.

Я прийшов до директора столичної філармонії Дмитра Остапенка і сказав, що хотіли би грати в них щомісяця. Він відповів: "Якщо до вас перші два рази прийдуть люди, тоді поговоримо".

Зіграли твір Моцарта, який ніколи не виконували в Україні. Потім дали джазовий концерт. На обох був аншлаг.

Серед моїх творчих уподобань є масштабні кантатно-ораторіальні та симфонічні твори національної композиторської школи — "Страсті за Тарасом", "Панахида за померлими з голоду" Євгена Станковича, "Елегія мовчазного Майдану" Ігоря Щербакова, кантата "Б'ють пороги" Миколи Лисенка.

Україна нічого не вкладає у свій імідж. Це роблять ті, хто запрошує наших музикантів на гастролі — оплачує перельоти й готелі, надає найкращі концертні майданчики.

Оркестр Українського радіо виступав у Китаї, Алжирі, Тунісі, Іспанії, Італії, Португалії, Нідерландах, Бельгії, Румунії, Польщі.

За кордоном нас питають про програму. Хочуть, аби виконували загальносвітову класику — Бетховена, Рахманінова. Але ми намагаємося обов'язково вставити хоча б один твір українського композитора. Вихідці з України генетично талановиті. Навіть російський композитор Сергій Прокоф'єв народився на Донеччині, а Ігор Стравинський походить із давнього козацького роду.

З оркестром Українського радіо я створив циклічні теле- й радіо проекти, що формують нас як освічену націю.

Ідеологічна основа — значущість української культури в загальносвітовому мистецькому просторі.

Наймасштабнішою програмою в рамках проекту "Мистецькі історії" стала "Нова пісенна Шевченкіана". Аранжував для великого симфонічного оркестру 20 кращих пісень наших рок і поп-виконавців на вірші Кобзаря.

Минулого року лауреати Шевченківської премії отримали по 240 тис. грн. Про цьогорічну суму грошової нагороди має вийти окремий указ Петра Порошенка.

Зараз ви читаєте новину «Назвали лауреатів Шевченківської премії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути