вівторок, 27 червня 2017 00:35

Наречена вдягла сукню з грошей

Автор: www.facebook.com
  Малюнок художника з костюмів Анни Іпатьєвої. На ньому головні герої балету ”За двома зайцями” Свирид Голохвастов і Проня Прокопівна. Голохвастов — у ватнику, пошитому як фрак
Малюнок художника з костюмів Анни Іпатьєвої. На ньому головні герої балету ”За двома зайцями” Свирид Голохвастов і Проня Прокопівна. Голохвастов — у ватнику, пошитому як фрак

Уперше за комедією Михайла Старицького "За двома зайцями" поставлять балетну виставу. Прем'єра відбудеться 29–30 червня в Національній опері України.

У спектаклі збережуть сюжет — історію київського цирюльника Голохвастова. Він одночасно залицяється до багатої негарної Проні та бідної красуні Галі.

Проня Прокопівна, яку зіграє солістка Нацопери Тетяна Андреєва, 47 років, мінятиме наряди п'ять разів.

— У виставі буде сцена про мрію Голохвастова — наречена вдягне сукню з грошей. Крила з купюр також матимуть учениці школи бальних танців та їхня викладачка в костюмах метеликів. Зробила спеціальні малюнки, використавши зображення царських рублів 1889–1910 років — "катеринок". Це підкреслює меркантильне кохання цирюльника, — говорить художник з костюмів 45-річна Анна Іпатьєва.

У виставі буде два Голохвастових — молодий і старий. Старого весь час супроводжуватимуть зайці у ватниках, валянках і шапках-вушанках. Вони — символ внутрішніх вад, через які Голохвастов став самотнім музикантом. Він грає за милостиню під столичною Андріївською церквою.

Музику до балету "За двома зайцями" створив Юрій Шевченко.

— Місяці зо три вагався — чи використовувати пісеньку Голохвастова та компанії "В небі канареєчка літає". Не просто процитував куплети. "Погрався" з мелодією, однак глядач її, безумовно, впізнає. Буде ще багато знайомих пісень, народних мотивів, кумедно перекручених, — розповідає композитор.

Комедію "За двома зайцями" драматург Михайло Старицький написав 1883-го. Стала одним із найбільш репертуарних творів українського теат­ру. 1961 року на кіностудії Довженка зняли однойменний фільм.

— В основі картини — висміювання технології соціального ліфта, яку наприкінці ХІХ століття почали опановувати вихідці з низів, — каже кінокритик Сергій Трим­бач, 66 років. — Історично це повторилося в 1990-ті. І триває до сьогодні. Відтак переважну більшість депутатських крісел у Верховній Раді займають Проні Прокопівни та Голохвості. Придивіться — і лексикон­чик майже той самий, і "образованіє", і легкість обіцянок та створення ілюзій, якими забілюють наші очі.

Зараз ви читаєте новину «Наречена вдягла сукню з грошей». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути