Ексклюзиви
середа, 18 червня 2008 16:40

Найкращі російські фільми зняли Бакурадзе та Калатозішвілі

Автор: фото: ІТАР-ТАРС/Валерій Матицин
  Актриси Ольга Сутулова та Марія Шалаєва (зліва направо) з нагородами, які отримали за головні ролі у фільмі ”Нірвана” режисера Ігоря Волошина, на церемонії закриття XIX російського кінофестивалю ”Кінотавр” у Зимовому театрі в Сочі, 16 червня
Актриси Ольга Сутулова та Марія Шалаєва (зліва направо) з нагородами, які отримали за головні ролі у фільмі ”Нірвана” режисера Ігоря Волошина, на церемонії закриття XIX російського кінофестивалю ”Кінотавр” у Зимовому театрі в Сочі, 16 червня

На XIX російському фестивалі "Кінотавр", що проходив із 7 по 15 червня в Сочі, за вісім днів показали понад 100 фільмів. 14 із них — у конкурсній програмі. За цей час фестиваль відвідали майже 3,5 тис. фахівців.

— Це вже не "междусобойчик" для десятків або сотень кінематографістів, — говорить голова опікунської ради фестивалю Олександр Роднянський, 46 років. — 3,5 тисячі людей — це практично вся кіноіндустрія Росії. Жодна з серйозних компаній, які є гравцями у сфері дистрибуції та кіновиробництва, не проігнорували "Кінотавр".

Найкращим фільмом фестивалю став "Шультес" 38-річного Бакура Бакурадзе. Це була найдешевша за виробництвом стрічка — знята за $650 тис. — включена в основний конкурс. Журі присудило грошовий приз 625 тис. рублів історії про життя колишнього спортсмена, який після автокатастрофи втратив пам"ять. Герой фільму на прізвище Шультес живе з прикутою до ліжка матір"ю. Він постійно забуває імена, адреси, телефони. У відчаї  краде гаманці у випадкових перехожих. Усі головні ролі зіграли непрофесійні актори, зокрема хлопчик із дитбудинку.

Перед "Кінотавром" Бакур Бакурадзе встиг представити свій повнометражний дебют у Каннах, де його добре зустріли. Утім, "Шультеса" навряд чи побачить широка аудиторія. Це типова арт-хаусна стрічка, що викликає захоплення в кінокритиків, але не має шансів на успіх у прокаті.

Пересічний громадянин також навряд чи побачить фільм "Дике поле" Михайла Калатозішвілі, 49 років. Картина отримала максимальну кількість призів "Кінотавра". Зокрема за найкращий сценарій і найкращу музику. А Гільдія кінознавців і кінокритиків Росії вручила "Дикому полю" свій приз — "Білий слон". Вісім незалежних російських кінокритиків, які разом із журі переглянули всі фільми конкурсної програми, також віддали перевагу "Дикому полю" — поставили йому середню оцінку 9 балів із 10 можливих.

Журі присудило приз 625 тисяч рублів історії про колишнього спортсмена, який після автокатастрофи втратив пам"ять

Хоч на створення фільму "Нова земля" пішло $12 млн — абсолютний рекорд для російського кіновиробництва, стрічка отримала тільки приз за найкращу операторську роботу і спецдиплом за вдалий комерційний проект.

Фільм "Нірвана" режисера Ігоря Волошина (приз за найкращий дебют) — фантасмагорична історія любовного трикутника. Знята в авторському панк-нуар-емо стилі стрічка навряд чи збере великі гроші в кінопрокаті. Натомість  фільм "Плюс один" — друга повнометражна картина режисера Оксани Бичкової, яка зняла "Пітер FM", — може принести прибуток. Передусім завдяки грі непрофесійного англійського актора Джетро Скіннера. У ліричній комедії "Плюс один" він зіграв смішного й добродушно-відкритого англійського лялькаря. Акторові вручили приз за найкращу чоловічу роль. Це унікальний випадок, коли на російському кінофестивалі таку нагороду отримує іноземець.

За найкращу жіночу роль відзначили Ксенію Раппопорт за роботу в фільмі "Юріїв день" режисера Кирила Серебреннікова. За найкращу режисуру нагородили 62-річного Олександра Прошкіна, який екранізував повість Распутіна "Живи і пам"ятай". Голова журі "Кінотавра" Павло Чухрай, 61 рік, наприкінці попросив організаторів, аби до XX, ювілейного, фестивалю затвердили і приз за найкращу роль другого плану. Бо цього року було достаньо претендентів на таку нагороду.

Зараз ви читаєте новину «Найкращі російські фільми зняли Бакурадзе та Калатозішвілі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути