середа, 03 грудня 2008 17:28

На прем"єру Жолдак привіз півтори тонни ґрунту

На прем"єру Жолдак привіз півтори тонни ґрунту

29 та 30 листопада режисер Андрій Жолдак, 45 років, у Національній опері показав прем"єру спектаклю "Ленін лав, Сталін лав". Створив її за мотивами роману Василя Барки "Жовтий князь" і приурочив до 75-х роковин Голодомору.

Щоб зайти до опери, треба пройти 10-метровий коридор, який спорудили до вистави. На стовпчиках висять фотографії дітей, змучених голодом. Їх робили 1933-го. Долівка застелена червоною ситцевою тканиною. Під нею не видно підвищень.

— Хоч би не вбиться тут, — каже огрядна жінка в червоному пальто. — Віддала за квиток 50 гривень та ще додому приїду із переламаною ногою.

Квитки коштують 10–150 грн. Жолдак сидить у другому ряду, нервово жує гумку. У партері 12 порожніх місць, одне поруч із режисером. Жолдак каже, що залишив його для духу Василя Барки.

— Ще 1992 року хотів поставити "Жовтого князя" в театрі Франка. Мені сказали: "Це неактуально. Народ на це не піде". Сьогодні моя мрія здійснилася: я розказую українцям, як люди знищували людей.

Вистава триває 3 год. із 20-хвилинним антрактом. На сцені насипана земля і тирса. Сценографи використали 1,5 т ґрунту. На лаві сидять сумні селяни, шукають у землі зерна пшениці. У піднятих над сценою кабінках енкаведисти та їхні дами в довгих чорних сукнях їдять червону ікру, п"ють шампанське.

Головну роль Василя Катранника зіграв 37-річний Олександр Кузьмін. Він — колишній директор черкаського обласного лялькового театру.

— Забіг до дружини, вона працює в ляльковому театрі, а Жолдак там підшуковує акторів. Побачив мене, заплескав у долоні. Кричить: "Знайшов! Знайшов!" Так і познайомилися.

"Ленін лав, Сталін лав" — перший спектакль Жолдака, який переглянув Ющенко. Режисер скористався нагодою й попросив допомогти йому створити свій театр у Києві.

— Я гарантую, що за рік зроблю його відомим на всю Європу. Якщо ні — подам у відставку, — обіцяє Жолдак.

Режисера вигнали з Харківського театру після прем"єри вистави "Ромео і Джульєтта", в якій актори грали голими. П"ять років Жолдак живе в Берліні.

У сцені, коли хлопчик Андрійко голосить над могилою батька, жінки витирають сльози.

— Я теж плакав, — зізнається 58-річний політик Віталій Кононов. — Хоч очікував епатажу, але актори навіть не роздягалися. Квитка не купував. Подзвонив Жолдакові, він мені пропуск виписав.

Зараз ви читаєте новину «На прем"єру Жолдак привіз півтори тонни ґрунту». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути