вівторок, 20 листопада 2018 00:40

Мріють здати паризьку Ейфелеву вежу на брухт

Мріють здати паризьку Ейфелеву вежу на брухт
Фото: markian.info

— Відчуження в Чорнобильській зоні залишилося мало, — каже письменник Маркіян Камиш, 30 років. Написав повість "Чормет" про збирачів металобрухту на покинутій залізничній станції Янів поблизу Прип'яті. Книжка вийшла в київському видавництві "Нора-друк".

Алік володіє приймальним пунктом чорного і кольорових металів, за сюжетом. Живе у селі Наливалівка на Київщині поблизу зони відчуження, звідки йому приносять сировину.

— Зустрічався з чорнобильськими металістами багато разів, — продовжує Камиш. — Це люди, які мріють здати на брухт усе. Зрізають ванни у покинутих квартирах, копають землю в пошуках дротів. Бачив навіть повалену водонапірну вежу, яку почали різати. Якось показував металістам фото з подорожі до Парижа. Коли побачили Ейфелеву вежу, були вражені кількістю металу. Ці люди навіть рахували, скільки отримали б, якби здали у прийом відходів ядро землі.

Чормет — це місцева валюта. Гроші мародери витрачають на горілку. Спиваються, бо бачать навколо лише пустку і деградацію. Атомна електростанція була центром всесвіту в регіоні.

Вісім років нелегально ходжу до зони. Не перетнутися з туристами стає дедалі важче. Нема їх лише поблизу білоруського кордону. На 30-ту річницю аварії водив журналістів у кафе "Десятка" в Чорнобилі. Відвідувачі говорили англійською, італійською, французькою, німецькою.

Коли їздив у Непал, то дізнався, що до Евересту за рік приїхали 30 тисяч туристів. 2017-го Чорнобиль відвідали на 20 тисяч більше.

Одну з найвідоміших самоселів Чорнобиля Розалію Іванівну перетворили на місцевий атракціон. Щодня до неї приходили журналісти, туристи. Виходить парадокс — людина живе у зоні відчуження, але не може усамітнитися.

Зараз ви читаєте новину «Мріють здати паризьку Ейфелеву вежу на брухт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути