пʼятниця, 08 вересня 2017 00:05

"Мій покійний батько грав на гармоні"

"Мій покійний батько  грав на гармоні"
30 вересня — 1 жовтня в селі Чаусово-2 Первомайського району на Миколаївщині вдруге відбудеться фестиваль "Гармонь юа." Фото: Facebook

— Із 2004 року мене запитують, коли знову буде фестиваль гармоні? — розповідає народний депутат 64-річний Аркадій Корнацький. — Після помаранчевої революції всі чекали позитивних змін у країні. Дух був піднесений. У мене батько покійний грав на гармоні. Зокрема, щоби його порадувати, в рідному селі організував всеукраїнський фестиваль гармоністів. Концерт переможців відбувся у столичному палаці мистецтв "Україна" та на Співочому полі.

30 вересня — 1 жовтня в селі Чаусово-2 Первомайського району на Миколаївщині вдруге відбудеться фестиваль "Гармонь юа."

У конкурсній програмі — майже 100 учасників. Буде окрема номінація "Гармоніст-­віртуоз" — за індивідуальне виконання музичних творів.

— Один з учасників фестивалю — 16-річний Станіслав Кандиба із села Станіслав Херсонської області. Грає на гармоні з першого класу. Мати наполягала, щоби став музикантом, а він опирався. Займається щодня з сьомої ранку зі своїм наставником Михайлом Баєвим. Для цього прокидається о п'ятій. Бере участь у міжнародних конкурсах. Станіслав виконує на гармоні чеченські, польські, татарські, калмицькі мелодії. Вдома грає для бабусі. Вона любить ліричні пісні, хоче почуватися молодою, — продовжує Аркадій Корнацький.

— Івану Раківненку з села Остап'є Великобагачанського району на Полтавщині 87 років.

2015-го відео з ним виклали в мережу. Дописувачі досі дякують. Іван Васильович згадував, як замолоду грав на весіллях, вечорницях, а потім ще й удома. Мати сварилася — чи за день не награвся. Але в постійних заняттях і є секрет його віртуозного володіння інструментом.

Із молодих гармоністів до участі у фестивалі подають цілі ансамблі. Є жашківський юнацький під керівництвом заслуженого працівника культури України Івана ­Сухого. У складі — майже 30 хлопців і дівчат. Їздять на гастролі в Білорусь, Латвію, Естонію.

Приз за перемогу в конкурсі буде грошовий, або нова гармонь відомої фірми.

Зараз ви читаєте новину «"Мій покійний батько грав на гармоні"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути