Ексклюзиви
понеділок, 15 вересня 2008 20:44

Малкович продав 4 тонни книжок

Автор: фото: Ігор ХОМИЧ
  Видавець Іван Малкович із дружиною Іриною на Форумі видавців у Львові. Переклад ”Гамлета, принца Данського” Вільяма Шекспіра, що вийшов у його видавництві ”А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА”, визнали найкращим
Видавець Іван Малкович із дружиною Іриною на Форумі видавців у Львові. Переклад ”Гамлета, принца Данського” Вільяма Шекспіра, що вийшов у його видавництві ”А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА”, визнали найкращим

14 вересня у Львові завершився 15-й Форум видавців. Участь у ньому взяли 652 видавництва.

У п"ятницю приїхав голова фракції "Наша Україна — Народна самооборона" у Верховній Раді В"ячеслав Кириленко, 40 років. Він придбав новинки видавництва "А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА" для акції "Подаруй дитині книжку".
— Для восьмирічної доньки купив повне зібрання "Гаррі Поттера", — каже Кириленко. — Собі взяв твори Василя Стуса, Ігоря Калинця, набрав історичної літератури.
Найкращим виданням Форуму визнали "Гамлета, принца Данського". Книжка вийшла у "А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ЗІ". На її презентацію в палаці мистецтв збирається понад 300 людей. Крізь натовп проштовхуються видавець 47-річний Іван Малкович і перекладач Юрій Андрухович, 48 років.
— Це перший переклад "Гамлета" українською в новому тисячолітті, — говорить Малкович. — І перша книжка для дорослих, випущена нашим видавництвом.
— Перекласти Шекспіра мені запропонував режисер київського Молодого театру Станіслав Мойсеєв, — розповідає Андрухович. — Перекладав за оригінальним виданням, яке підготувала бібліотека Фолджера у Вашингтоні. На правій стороні книжки вони подають текст, а на лівій — його тлумачення. Нині перекладаю "Ромео і Джульєтту".
Наклад книги — 4,8 тис. примірників.
— Мало бути п"ять тисяч, але не вистачило тканини для обкладинки, — пояснює Малкович. — Сюди привезли 650 примірників, їх за два дні розкупили. Довелося довозити. Загалом доставили у Львів 4 тонни книжок. Більшість розпродали.
Київське видавництво "Нора-друк" поїхало з Форуму за день до закриття.
— Не маємо вже чого продавати, — каже директорка Елеонора Сімонова, 47 років. — За три дні розкупили три тисячі книжок. Цьогорічний Форум кращий за минулий. Добре, що президент не приїхав. Торік через нього людей півдня не пускали на ярмарок.

Зібралася купа народу, було душно, смерділо

На стенді конкурсу "Коронація слова" продавець рекомендує роман Михайла Бриниха "Шахи для дебілів".
— Написаний диким суржиком, — сміється.
У рамках Форуму втретє проводили літературний фестиваль. На ньому зарубіжні та українські письменники читають власні твори. 47-річний Олександр Ірванець виступає з німцем Маркусом Ортсом, 39 років. Його перекладають українською.
— Письменництвом у Німеччині не заробиш. Тому я почав працювати вчителем, — розповідає Ортс.
Ця фраза викликає сміх і оплески.
— Я теж колись вчителював, — додає Ірванець. — Не вірите? Ану всі сіли струнко! Особливо ці лисі на останньому ряді! — кричить до гальорки, де розташувався поет Віктор Неборак, 47 років.

У театрі імені Леся Курбаса власні твори читає росіянин 53-річний Володимир Сорокін. У нього цікавляться, чи багато він пише.

— У день не більше двох сторінок, — відповідає. — Встаю вранці, випиваю склянку води, гуляю зі своїми собаками. Тоді працюю до дванадцятої. Потім їм і ще годину пишу.

Із суботи на неділю в Пороховій вежі пройшла ніч поезії. Власні вірші декламували всі охочі.

— Зібралася купа народу, було душно, смерділо, — скаржиться тернопільчанка Марина Петришин, 27 років. — Послухали з подругою цю "поезію" півгодини й пішли в кафе. Але там людей було ще більше.

Зараз ви читаєте новину «Малкович продав 4 тонни книжок». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути