четвер, 20 березня 2008 17:28

Лялькового Януковича можна купити за 10 тисяч гривень (ФОТО)
6

Настя Крава почала робити ляльки, коли поїхала з чоловіком до Угорщини, де той отримав роботу
Прем’єрку Юлію Тимошенко майстриня зобразила в образі Орлеанської діви — французької героїні Жанни д’Арк. Одягнула її в рицарські обладунки
Юрій Луценко — у формі червоноармійця, у руках тримає дудку з написом ”Дотронься до депутата”
Ляльку ”Балетні узи” Настя Крава створила торік
Віктор Янукович сидить на велосипеді й махає прапорцем із написом: ”Игра по-взрослому”

Виставка ляльок 32-річної Насті Крави "Ляльки теж люди" триває у столичній галереї "Парсуна" на вул. Хорива, 43. Найбільше ляльок українських політиків — Юлія Тимошенко, Юрій Луценко та Віктор Янукович. Є також герої кінострічок — Проня Прокопівна та Свирид Голохвастов з фільму "За двома зайцями".

— Ляльками почала займатися вісім років тому, — розповідає Настя Крава. — Тоді з чоловіком поїхали жити в Угорщину, він там отримав роботу. А я хотіла відкрити свою справу й працювати за спеціальністю — художником-модельєром. Але не мала на це коштів і не знала мови. Щоб якось розважитися, почала робити ляльки. Сама вчилася й вигадувала технології їх виготовлення.

Нині майстриня робить ляльки з паперклею — подрібненої целюлози на основі розчину спеціального клею. Коли фігурка висихає, стає міцною й легкою, як суха деревина. Матеріал чутливий до води, тому будь-коли мокрим пензлем можна підправити риси обличчя ляльки чи й змінити їх. Але якщо намочити ляльку водою, вона може розлізтися.

На виготовлення однієї фігурки йде близько місяця.

— Спочатку виготовляю голову, — ділиться Настя. — З фольги роблю кульку, наношу на неї шар паперклею. Пензликами й іншими інструментами виліплюю риси обличчя. Потім із дроту роблю каркас. На нього нанизую частини тіла скульптурки. Полірую їх наждачним папером й розмальовую.

Замовлення Насті роблять раз на місяць-два.

— Нині стало модно дарувати людям портретні ляльки на свята. Це дорого і солідно. Таке замовлення коштує від тисячі доларів. Зазвичай замовляють відомі люди на подарунок знайомим. Вони не хочуть, щоб я розголошувала прізвища людей, для яких ліпила ляльки. Через це навіть не можу викласти фотографії цих робіт на сайті.

В Україні мода колекціонувати ляльки з"явилася нещодавно. А от у світі це не дивина. Американська телеведуча Опра Вінфрі має в своєму будинку залу, в якій зберігається сотня ляльок. Такі колекції є й у співака Майкла Джексона, голлівудської акторки Демі Мур, канадської співачки Селін Діон, британського музиканта Робі Вільямса.

— Ляльки політиків створила під час однієї з передвиборчих кампаній, — згадує майстриня. — Коли робила Луценка, переді мною лежала його велика фотографія, на цілий журнальний розворот. Тому він вийшов схожим. А от лялька Юлії Тимошенко, мабуть, найменш подібна до її прототипа. Я мала закінчити її швидко, саме в день перед виборами. Тоді заборонили агітацію і познімали всі фотографії Тимошенко. Важко було знайти гарне фото.

Ляльку-політика можна придбати за 10 тис. грн.

— Самі політики ляльок ще не бачили, — каже Настя Крава. — Нема в них часу ходити по галереях. Але, може, ці роботи куплять для них друзі. Планую створити колекцію портретних ляльок політиків та зірок. Михайло Поплавський мені уявляється в образі шинкаря, який тримає в руках порося.

Виставка триватиме до 2 квітня. Вхід вільний.



Зараз ви читаєте новину «Лялькового Януковича можна купити за 10 тисяч гривень (ФОТО)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути