Ексклюзиви
вівторок, 28 лютого 2012 07:00

Львівську каналізацію знімали в Любліні

Картина "У темряві" польської режисерки 63-річної Аґнєшки Голланд претендувала на "Оскар" у номінації "Кращий фільм іноземною мовою". Дія відбувається у Львові під час Другої світової війни.

— Тільки невелику частину стрічки знімали в Україні, — розповідає кінознавець Андрій Халпахчі, 61 рік. Голова Української кінофундації особисто знайомий із режисеркою. — Основні події розгортаються в підземеллях Львова, куди від переслідування нацистів ховалися євреї. Українці в фільмі показані з усіх боків. Є і поліцаї, і ті, хто ризикує життям заради порятунку чужих людей. Львівську каналізацію знімали в польському Любліні.  Кожен фільм Аґнєшки викликає резонанс. Її картина "Самотня жінка" 1982-го критично показала соціалістичну Польщу. Влада поклала фільм на полицю, де він пролежав до падіння Берлінського муру. Але при всій серйозності тем Голланд вміє не ускладнювати кіно.

"У темряві" — третя картина режисерки про Другу світову війну. Усі три стрічки потрапляли до короткого списку номінації "Кращий фільм іноземною мовою". Режисерка живе в Канаді й Польщі, викладає в Бруклінському коледжі Нью-Йорка.

— Батьки режисерки під час Другої світової були активними учасниками руху опору. Її дідусь і бабуся загинули у Варшавському гетто від рук нацистів. Аґнєшка часто повертається до теми Голокосту. Війна — це екстремальні умови, коли проявляються всі людські риси. Тому кінематографісти ще довго будуть вдаватися до тем Другої світової. Стрічка "У темряві" емоційна, зворушить кожного. Це не гламурне кіно, але зовсім не важке для сприйняття.

Нагороди фільм не здобув. Найкращою закордонною стрічкою визнали "Надер і Симін: розлучення" іранця Асгара Фархаді.

Зараз ви читаєте новину «Львівську каналізацію знімали в Любліні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути