неділя, 22 квітня 2007 18:40

Кучма сходив на Віка Муніса

  Екс-президент України Леонід Кучма із дружиною Людмилою розглядають картину Віка Муніса в столичному ”ПінчукАртЦентрі”
Екс-президент України Леонід Кучма із дружиною Людмилою розглядають картину Віка Муніса в столичному ”ПінчукАртЦентрі”

До 20 травня в столичному "ПінчукАртЦентрі" діє виставка 45-річного бразильця Віка Муніса. Він створює картини, фотографує їх і одразу знищує. У галереях виставляє фотографії. Живе художник у Нью-Йорку. Однак студію має у Ріо-де-Жанейро.

— Більше нема об"єктів для зйомки, — впевнений Муніс. — Якщо хочеш щось сфотографувати, спочатку створи це.

Діамантами під мікроскопом він виклав портрети актрис Моніки Вітті, Софі Лорен, Бріджит Бардо та коханки Алена Делона — Ромі Шнайдер. Чорною ікрою скопіював Володимира Маяковського з фотографії Олександра Родченка. Іграшковими вояками виклав портрет солдата, а свій власний портрет — зі шматочків золота і підписав: "Голден бой" (золотий хлопець). На відкритті виставки екс-президент України Леонід Кучма довго дивився на фотографію "Цукрові діти". Це чорне полотно, на яке Муніс насипав цукру, а потім пальцями з нього сформував фігурки дітей. Щоб створити фото "Атлас світу", Вік знайшов у Бразилії безлюдний півкілометровий пляж і пральними машинками, колесами, гвинтами з вертольотів, сміттям, меблями виклав дві земні півкулі. А потім із вертольота, з 30-метрової висоти, зняв цю картину.

Коштують твори Віка Муніса $35–100 тисяч.

Британець Марк Квін націдив 4,5 літра власної крові

— Найдорожча для мене фотографія Мерилін Монро, — каже Муніс про зображення американської актриси, яке він зробив власною кров"ю. — Я шприцом взяв у себе трохи крові і звичайним пензликом намалював портрет.

Муніс не єдиний, хто малює кров"ю.

Британець Марк Квін націдив 4,5 літра власної крові. Заморозив її і з кривавого льоду витесав свою голову. Її показували у Лондонській галереї, тримали в прозорому холодильнику. Але в галереї сталося замикання, і голова розтанула. Також Квін намалював автопортрет спермою свого знайомого.

Фанат індійських слонів британець Клод Офілі малює картини слонячими екскрементами. На нью-йоркській виставці галереї "Саачі" представив "Богоматір", намальовану слонячим лайном і обкладену порнографічними фотографіями. Британський міністр культури прийшов і написав у книзі відгуків галереї: "Якщо найкращі художники малюють таке концептуальне, холодне лайно, британський живопис помер". Через кілька днів виставку закрили.

1991-го в австрійській "Галереї Потса" художник Андрес Серано виставив полотно "Христос із сечі". На червоному тлі сечею зобразив Божого сина. Першого ж дня 51-річний католик намагався розбити раму, але його відтягнула охорона. На другий день раму розбили двоє підлітків.

Російський художник Микола Насєдкін малює картини нафтою. Її він зливає з каністр на залізничних станціях. Робітники беруть три пляшки горілки за відро. Насєдкін додає у нафту лак, щоб фарба трималась на полотні.

Німецький художник Вольфґанґ Лайф малює картини воском, квітковим пилком і молоком.

А 55-річний львів"янин Роман Зуб малюнки кладе під засклену рамку, запускає туди півтисячі бджіл, годує їх медом. І комахи за два місяці ліплять картину. Таке полотно зберігається десять років. На деяких картинах Зуба є мертві бджоли.

— Віктор Ющенко дуже хвилювався, чи вони померли своєю смертю, — каже художник. — Але я його заспокоїв, що вони віджили своє.

Зараз ви читаєте новину «Кучма сходив на Віка Муніса». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути