вівторок, 27 листопада 2018 00:25

Козакам після смерті відпускають усі гріхи

Автор: WWW.FACEBOOK.COM
  Юні актори Аліна Пащенко (друга ліворуч), Марк Терещенко, Ірина Забродсь­ка (крайні праворуч) та інші грають дітей шинкаря у фільмі ”Пекельна хоругва, або Козацьке Різдво” за мотивами казки Сашка Лірника
Юні актори Аліна Пащенко (друга ліворуч), Марк Терещенко, Ірина Забродсь­ка (крайні праворуч) та інші грають дітей шинкаря у фільмі ”Пекельна хоругва, або Козацьке Різдво” за мотивами казки Сашка Лірника

— Українці — єдиний народ, який у своєму фольклорі їздить верхи на чортах, — каже режисер 36-річний Михайло Костров. Знімає фільм "Пекельна хоругва, або Козацьке Різдво" за мотивами казки дитячого письменника Сашка Лірника.

Козак Семен приїжджає до родини напередодні Різдва, за сюжетом. Його батька, який заблукав у лісі, рятує чорт. В обмін на це біс забирає сина до пекла.

— Чорта дратує, що в пеклі немає жодного козака, — продовжує Костров. — Після смерті їм відпускають усі гріхи, бо полягли за свою землю. Нечистий б'ється об заклад зі Святим Петром, що йому вдасться втримати козака до Різдва. Якщо виграє, може знищити весь козацький рід. Семен починає наводити порядки в чортовій хаті, виховувати його дітей. Той не витримує і програє парі.

Це картина насамперед для дітей. Хотів показати — на зло треба відповідати добром. Хоч чортенята робили капості, козак ставився до них як до дітей, які потребують допомоги. З добром і любов'ю робить із них справжніх козаків.

Сашко Лірник добре знається на українській міфології і традиціях. Стежив, щоб у фільмі не було неточностей. Прискіпливо слідкував за відтворенням побуту козаків, українських традицій. Коли Семен уперше їде на Січ, знімає сережку й надіває нову, яку отримав від батька. Для джур і козаків сережки були різні. Прикраса показувала місце козака в його роду. Якщо носив її у лівому вусі — він єдиний син у матері, в правому — останній чоловік у роду. Таких вояків у боях намагалися берегти.

Козака Семена зіграв актор 24-річний Григорій Бакланов. Чорта втілив Олександр Пожарський, 41 рік. Для нього виготовили маску з латексу, що передає міміку.

Стрічку знімали у Пирогові, Пущі-Водиці та селищі Велика Бугаївка на Київщині. Підземний світ фільмували у павільйоні площею 1 га.

Кошторис фільму "Пекельна хоругва, або Козацьке Різдво" — 32 млн грн. Картину повністю профінансувала держава. Вихід у прокат планують у січні 2019-го.

Зараз ви читаєте новину «Козакам після смерті відпускають усі гріхи». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути