пʼятниця, 09 лютого 2018 00:30

Козака Мамая ніхто ніколи не бачив

Козака Мамая ніхто ніколи не бачив
Гурт Kozak System візьме участь у відборі на Євробачення. Фото: Вікіпедія

— До Євробачення можна ставитися по-різному, — каже співачка 34-річна Джамала. — Але без національного відбору не вдалося б виявити цілий пласт нової української музики. Це єдиний май­данчик у країні, де артисти можуть представити широкій телеаудиторії авторську пісню. Цьогорічні учасники мають різну жанрову палітру — рок, фольк, поп, соул. Такі шоу можуть підвищити рівень слухацької культури в Україні.

Переможниця Євробачення-2016 Джамала разом з Андрієм Данилком і Євгеном Філатовим увійшли до журі національного відбору на пісенний конкурс Євробачення. 10 лютого відбудеться його перший півфінал.

— Написали пісню про козака-бандуриста Мамая. Він — український аналог Супермена, — розповідає 46-річний Іван Леньо, лідер гурту "Козак Систем". Колектив бере участь у національному відборі на Євробачення.

— Козака Мамая ніхто ніколи не бачив, але перекази про нього збереглися й досі. Він є символом ­справжнього чоловіка і захисника. Це ­перегукується із сучасними українськими ­реаліями. Спочатку написали слова українською, потім вирішили перекласти англійською. Так нас краще зрозуміють за кордоном.

Чому вирішили спробувати себе на Євробаченні?

— Продюсер національного відбору Руслан Квінта казав, що нам варто. Пояснив — цьогоріч буде більше артистів, чия творчість звертається до традиційних етнічних мотивів. Раніше до конкурсу ставився скептично. Думав, рок-музика не вписується у його формат. Торік ходив на фінал шоу, який відбувся у Києві. Зрозумів, що це не лише музичний фестиваль. Є можливість зайвий раз заявити про свою культуру за кордоном. У разі успішного виступу глядачі й журналісти починають говорити про твою країну. Такі перемоги, хоч і невеликі, Україні зараз дуже потрібні.

Вам доводилося брати участь у подібних конкурсах?

– 2013 року були учасниками польського талант-шоу "Тільки музика". Виграти не вдалося, бо почалися політичні спроби посварити поляків з українцями. Хоча відчули підтримку глядачів і журі. У Польщі даємо багато концертів. До нас звикли, вважають, що ми польський колектив. Якось мер Варшави запросив виступити на місцевому фестивалі. Захід присвятили налагодженню стосунків між Польщею, Україною й Білоруссю. Нас представили як поляків.

Виступали з артисткою Марилею Родович. Свій хіт "Кольорові ярмарки" вона виконала українською — слова переклав письменник Сергій Жадан.

Чому в Україні мало знають польських виконавців?

— Нещодавно точилися суперечки щодо заяви Володимира В'ятровича про щупальця "русского мира". Її суть полягає в тому, що кожен має визначити свої орієнтири. Триває війна за наші голови. Якщо хочемо бути частиною європейської культури, маємо російським культурним явищам знайти європейський відповідник. Замість Пушкіна прочитати Байрона, замість Володимира Висоцького — послухати Чеслава Немена. Щоб відокремитися від "русского мира", треба розширювати світогляд.

У національному відборі Євробачення беруть участь 18 виконавців. Представника України оберуть у фіналі 24 лютого. Євробачення-2018 відбудеться у Португалії в травні.

Зараз ви читаєте новину «Козака Мамая ніхто ніколи не бачив». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути