вівторок, 13 лютого 2018 06:20

Глядачі не аплодували жодного разу

Автор: WWW.ERIC PAWLITZKY
  Гурт ”Гудаки” із закарпатською народною музикою виступає у ­Берліні,  Німеччина.  Засновник колективу Юрґен Крефт­нер грає на кларнеті. Зліва направо вокалістки групи Ольга Сенинець і Катерина Яринич, гітарист Віталій Ковач, скрипаль Михайло Шутко, баяніст Сергій Ковач
Гурт ”Гудаки” із закарпатською народною музикою виступає у ­Берліні, Німеччина. Засновник колективу Юрґен Крефт­нер грає на кларнеті. Зліва направо вокалістки групи Ольга Сенинець і Катерина Яринич, гітарист Віталій Ковач, скрипаль Михайло Шутко, баяніст Сергій Ковач

Чотири роки працював над альбомом "Йо" гурт "Гудаки" з села Нижнє Селище Хустського району на Закарпатті. Це п'ята студійна платівка колективу. ­2001-го з місцевих музикантів його зібрав австрієць Юрґен Крефтнер. Грають пісні українського етнічного регіону Марамарош.

— Розуміли, що робимо щось для історії нашого краю. Хотіли показати різноманіття і багатство Мараморошу, де українська культура переплітається з румунською та угорською. Наша музика — старовинна. Її цінність у тому, що вона зберегла емоції багатьох поколінь, — каже 56-річний Юрґен Крефтнер.

— Пісня "Три дні п'ю" розповідає історію того, як люди потрапляють у халепи через алкоголь. Раніше в нашому селі всі корчми тримали євреї. Пропонували селянам випити в кредит. Якщо платити було нічим, змушували кілька днів відпрацьовувати випите. У пісні "Чорна коза" є суміш мадярських і ромських мотивів. Частину матеріалу знайшов наш басист, наполовину угорець. Це жартівливий весільний танець. Молода пара нещаслива у шлюбі. Чоловік б'є дружину, бо та не годує його улюблену козу.

Загалом альбом "Йо" гурту "Гудаки" налічує 17 пісень.

— В Україні виступаємо не часто. Європейці більш підготовлені слухачі. Легко сприймають і джаз, і етно, і різні види іншої некомерційної музики. Наприклад, у Швейцарії чи Австрії в кожному селі є активні жителі, які організовують культурні заходи для себе. Щотижня запрошують когось виступати й регулярно відвідують концерти. Громада такі ініціативи поважає та підтримує фінансово.

В Україні культура зосереджується у великих містах. Якось знайомі запросили зіграти в селі у Тячівському районі Закарпатської області. На виступ прийшли 30 людей. Вони ніколи не були на концертах, не знали, як поводитися. Навіть не аплодували жодного разу.

Зараз ви читаєте новину «Глядачі не аплодували жодного разу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути