понеділок, 06 квітня 2009 18:40

Героя Богдана Ступки спалюють за "русскую землю"

— Постойте же, придет время... узнаете вы, что такое православная русская вера! Уже и теперь чуют дальние и близкие народы: подымается из русской земли свой царь, и не будет в мире силы, которая бы не покорилась ему! — кричить з екрана, згораючи на  вогнищі, актор Богдан Ступка. 2 квітня у столичному кінотеатрі "Україна" відбулася прем"єра фільму "Тарас Бульба" російського режисера Володимира Бортка за однойменною повістю Миколи Гоголя.

— Тьху ти! — плюється глядач у залі. — Це ж треба так перед Путіним прогнутися. А Бортко усім розказує, що Україну любить (режисер народився в Києві на вул. Чапаєвській, 13. — "ГПУ").

Бюджет "Тараса Бульби" 516 млн руб. (119 млн грн). Знімали його три роки. В масовці задіяли 1 тис. осіб, 150 коней, 100 каскадерів.

— Весь Кам"янець-Подільський ходив в оселедцях. Люди самі голили голови, лиш би їх зняли, — згадує 68-річний актор Лесь Сердюк. Він зіграв отамана Товкача. — Акторів годували персиками, полуницями, виноградом.

Троє глядачів з обуренням обговорюють фільм. Криками заглушають 75-річного кобзаря Остапа, який грає біля входу до кінотеатру. На прем"єру він не пішов із принципу.

— Козаків на російських прихвоснів перетворили! Де це бачено, аби вони билися за "рус-с-скую зємлю" і зверталися один до одного "товаріщ"? — обурюється чоловік в окулярах із кудлатою зачіскою.

— Вы думаете, это политический заказ? — підходить продюсер 58-річний Сергій Шумаков. — Запевняю вас, ні Медведєв, ні Путін картини не бачили. Їм не до цього. Щойно саміт "Великої двадцятки" завершився, треба економіку рятувати.

У дверях з"являється Богдан Ступка, 67 років, із дружиною Ларисою.

— У Гоголя козаки билися за руську землю. В Бортка вони б"ються за російську. Він каже, що не розділяє ці два поняття. А я все ж трошечки розділяю, — мружить праве око. В руках у Ступки булава. Її подарували запорізькі козаки перед прем"єрою. — Кажуть, фільм вийшов пропагандистський. Це мене не обходить. Мистецтво вище політики.

До актора підходить жінка з немовлям на руках. Протягує білий аркуш і просить дати автограф. Той розвертає її спиною до себе, просить трохи зігнутися, кладе аркуш на плечі жінці й розписується.

— У каво-та маркер єсть? Хочу, шоби Ступка у мєня на груді расписался, — підбігає співачка Ольга Полякова, 26 років. Вона вбрана у саморобне плаття із великої вишневої хустки з китицями. На грудях намисто з картоплин.

— Це антикризове намисто. На діаманти грошей немає, — крутиться перед фотографами. — А Росії все до лампочки! 500 мільйонів на фільм викинули.

Гостей пригощають горілкою з солоними огірками й салом. Глядачі вбрані у вишиванки.

— Я не встиг одягти вишиванку, хоч маю їх купу,  — каже нардеп-"регіонал" Нестор Шуфрич, 42 роки. Він прийшов із синами 21-річним Олександром і 14-річним Нестором.

— У батька є одна вишиванка, й у нас по одній, — уточнює Олександр. — Але особисто я її не часто одягаю.

Перед прем"єрою предстоятель Української православної церкви Московського патріархату Володимир вручив режисерові орден "1020-річчя Хрещення Русі". Резиденція митрополита в Києво-Печерській лаврі навпроти трапезної. З прочинених вікон  пахне котлетами. Митрополит бере скриньку, оббиту червоним оксамитом, передає її режисерові.

— Це для мене велика честь, — каже той українською й цілує руку митрополитові. — У дитинстві бабуся часто водила мене до Лаври.

Бортко зняв також фільми "Майстер і Маргарита", "Собаче серце" за творами Михайла Булгакова.

Зараз ви читаєте новину «Героя Богдана Ступки спалюють за "русскую землю"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

7

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути