четвер, 24 вересня 2009 18:38

Фотокартину поламав відвідувач виставки

Автор: фото: Євген КОЛЕСНИК
  Художник Олександр Алексєєв у ”Мистецькому арсеналі” показує фотороботу ”Блокпост”. Минулого тижня один з відвідувачів намагався її порвати
Художник Олександр Алексєєв у ”Мистецькому арсеналі” показує фотороботу ”Блокпост”. Минулого тижня один з відвідувачів намагався її порвати

19 вересня близько 15.00 у "Мистецькому арсеналі", де триває фестиваль мистецтв "Гогольфест", 44-річний одесит пошкодив роботу Олександра Алексєєва "Блокпост". Поламав раму, полотно розірвати не зміг. На фотокартині німецький і радянський солдати залицяються до дівчини, яка сидить на капоті машини, широко розставивши ноги.

— Почав лаятися, кричав, що ми пропагуємо фашизм, — розповідає Алексєєв наступного дня. — Добре, що фотографію надрукували на банерній тканині, порвати її неможливо. Він таскав картину залом, раму в трьох місцях розтрощив. Дівчина, яка наглядала за експозицією, намагалася його зупинити. Він ударив її по обличчю рамою, у наглядачки залишилися синці та подряпини. Якийсь чоловік почав заступатися за неї. Дісталося і йому.

Охоронці вивели хулігана на вулицю, там його вже чекала міліцейська машина. Слідом за відвідувачем до відділка поїхав художник. Склали протокол.

— Нападник стояв у камері на колінах і молився. Потім почав лаятися, називав нас недобитими бандерівцями. Мені сказали, що платити за відновлення роботи його змусити не можуть, бо ніде не прописаний. Документів у нього не було. Міліціонери встановлювали його особу.

Пошкоджена картина стоїть посеред зали біля колони. Фотографія почасти без рами, прим"ята. Алексєєв не планує її реставрувати. Каже, буде добра згадка.

Дівчину вдарив по обличчю рамою

— Це фотомонтаж. Німець на знімку — то я, а радянський солдат — мій друг. Дівчина з фотографії радянських часів.

Виставка Алексєєва називається "Окупанти". У ній 18 робіт.

— Маю друга в Австрії. Мій батько воював на радянському боці, його — за німців. Зараз мені цікаво спостерігати, як вони разом курять цигарки, згадуючи війну. Я вирішив урівняти всіх солдат. На моїх фотографіях німці та росіяни разом виходять на патрулювання, заграють із дівчатами, курять.

Виставку показували в Австрії та Литві.

— Там мої роботи сподобалися, — говорить митець. — У Києві лише двоє відвідувачів казали, що таке мистецтво показувати не можна.

На відкритті "Гогольфесту" 11 вересня відвідувачі відірвали голову скульптурі Гітлера, яку зробив Алексєєв. Він зобразив фюрера в панчохах, оперезаного шкіряними ремінцями.

— Намагався огородити скульптуру, але люди пробиралися до неї, щоби сфотографуватися. Безголову, ми її демонтували. На цю тему мене наштовхнули записки Сальвадора Далі. Він писав, що Гітлер має дуже гарну жіночу фігуру. Я вирішив зробити його еротичним, щоб його не так серйозно сприймали.

Зараз ви читаєте новину «Фотокартину поламав відвідувач виставки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути