Ексклюзиви
вівторок, 11 грудня 2018 07:15

Фільм "Червоний. Без лінії фронту" ще знімають, а книжка вже є

Автор: WWW.NOVA.TE.UA
  Дія фільму ”Червоний. Без лінії фронту” відбувається наприкінці 1930 років у Польщі. Львівський актор Микола Береза грає студента Кременецького ліцею, який починає боротися за незалежність України
Дія фільму ”Червоний. Без лінії фронту” відбувається наприкінці 1930 років у Польщі. Львівський актор Микола Береза грає студента Кременецького ліцею, який починає боротися за незалежність України

— Ті, хто прочитав мій роман "Червоний" і подивився його екранізацію, казали, що їм багато незрозуміло. Запитували, чого герой такий мовчазний, що з ним сталося, — розповідає письменник 48-річний Андрій ­Кокотюха. У харківському видавництві "Клуб сімейного дозвілля" вийшов його роман "Червоний. Без лінії фронту".

— У новій книжці показую становлення персонажів із "Червоного", — продовжує Кокотюха. — Дія відбувається у 1938–1939 роках. Данило Червоний безтурботно вчиться у Кременецькому ліцеї. З друзями ходять по винних барах, п'ють, гуляють, танцюють. Раптом вирішують включитися в боротьбу за незалежну Україну. Данило відчув, що не може бути українцем на своїй землі.

До підготовки рукопису залучив істориків і краєзнавців. Це Володимир В'ятрович, Вахтанг Кіпіані, декан історичного факультету Київського університету Іван Патриляк. Дослідники допомогли реконструювати Кременець кінця 1930-х. Назви вулиць і ресторанів відповідають тому часові. Намагався досягнути балансу між історичною правдою і художнім вимислом. Щоб те, що я придумав, відповідало історичним реаліям. А не навпаки. Як це роблять росіяни. Книжку написав на основі сценарію фільму. Це називається новелізація. В Україні вже були такі випадки, коли кінострічки ставали книгами. "Гніздо горлиці", "Тарас. Повернення", "Позивний Бандерас". У нашому випадку картину ще знімають, а книжка вже є. Назвав "Без лінії фронту", бо українці воювали за здобуття держави в умовах, коли треба було вести кругову оборону. Їх атакували з трьох боків — поляки, потім більшовики і нацисти.

У книзі про Червоного та різні періоди його життя розповідають четверо осіб. Друг із ліцею Мирон, із яким він починав боротьбу, повстанка Марія Синиця, радянський диверсант Степан Круглов і донька ворога народу Домна Галушка, яка 1949-го допомогла Червоному втекти з воркутинського концтабору. Данило Червоний — образ нового національного героя. Борця, який відповідає на удар. Не підставляє другу щоку. Веде боротьбу проти значно сильнішого ворога. І зазнаючи локальних поразок, стикаючись зі зрадами, втрачаючи друзів, він все одно перемагає. Мені хотілося б, щоб сучасні українці так само більше налаштовувалися на перемогу.

Роман "Червоний. Без лінії фронту" — 70-та книжка Андрія Кокотюхи. Вийшла накладом 6500 примірників. У книгарнях коштує 120 грн.

На Тернопільщині знайшли прообраз Данила Червоного

— Основна тема картини "Червоний. Без лінії фронту" — чому конкретна людина стає героєм, це особистий вибір або місія, — каже режисер Заза Буадзе, 56 років. — Данило з друзями горять бажанням служити Батьківщині, мріють про свободу. В них є конкретний ворог — Річ Посполита. Вірять, що переможуть поляків і стануть вільними. 1939-го, коли Польська республіка пала, виникло два страшніших противники — нацисти і більшовики. У фільмі буде й романтична лінія. Кохану Данила грає Дар'я Плахтій. У ролі слідчого польської поліції з'явиться лідер гурту "Гайдамаки" Олександр Ярмола.

Данила Червоного втілить 35-річний Микола Береза з Львівського театру ім. Леся Курбаса.

— Граю Мирона — друга головного героя, — розповідає актор Орест Пастух, 31 рік, з Івано-Франківська. — З Червоним навчаються в Кременецькому ліцеї. Тут на одному рівні з поляками українці могли отримувати якісну вищу освіту. Знали багато мов, володіли професією, могли реалізуватися. Західна Україна не пережила Голодомор, тому люди були внутрішньо вільні. Багато обговорювали питання української ідентичності, незалежності. Мій герой — інтелектуал, живе ідеєю, йде за Червоним воювати. Для Західної України це цінний фільм. Родинні історії, які переказували діди й баби, втілять у кіно. Українцям треба переосмислити цей період історії. Довкола Західної України 1930–1950-х гуляє багато міфів. Про те, хто такі УПА, як вони опинилися в лісі, що хотіли. Фільм найточніше пояснює, що більшість повстанців могли б мати непогану кар'єру. Але зробили інший вибір — боротися за Україну.

Краєзнавці знайшли прообраз Данила Червоного. Це Омелян Польовий. Народився у селі Ярчівці, сучасного Зборівського району на Тернопільщині. Очолював великий загін УПА, відсидів 25 років в ГУЛАГу, дочекався незалежності України. Помер 1999‑го. Останній бій УПА відбувся 14 квітня 1960 року в Божиківському лісі на межі Підгаєцького й Бережанського районів на Тернопільщині.

Фільм "Червоний. Без лінії фронту" планують випустити в прокат наприкінці літа — на початку осені 2019 року.

Зараз ви читаєте новину «Фільм "Червоний. Без лінії фронту" ще знімають, а книжка вже є». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути