четвер, 15 травня 2008 19:13

Катерина Ющенко озвучила акушерку

Автор: фото: Євген КОЛЕСНИК
  Виставку ”Доторкнутися і побачити” запросили до Львова, Донецька та Чернігова
Виставку ”Доторкнутися і побачити” запросили до Львова, Донецька та Чернігова

Виставку фотографій для сліпих "Доторкнутися і побачити" відкрили у столичному Українському домі. На ній представлено 30 знімків французького художника українського походження Юрія Білака, 46 років.

— Понад рік тому я познайомився із членами Українського товариства сліпих, — каже Білак. — Розповідав їм про себе, роботу, місця, де побував і про свій останній проект "Українці". Стало сумно, що не можу запросити цих людей на виставку. Тоді й виникла ідея зробити фото для сліпих.

У темному приміщенні стоїть 30 моніторів, біля кожного — МР3-плеєр і навушники. На екрані зображення справжніх знімків, які Білак робив, мандруючи Україною. На них багато гуцулів та сцен із їхнього побуту. Внизу поряд із монітором — репродукція для сліпих. Аби зрозуміти, що  зображено, потрібно вивчати його рельєфну поверхню кінчиками пальців і слухати звуковий опис знімка.

— На репродукціях зображуємо основне з того, що є на справжньому фото, — пояснює Білак. — Адже якщо розмістити на рельєфному знімку забагато елементів, то людина не зможе їх прочитати. У Франції намагалися зробити таку виставку. Та репродукції були перенасичені деталями й тому незрозумілі відвідувачам.

Перед створенням репродукцій Юрій консультувався з лікарями й незрячими.

— Ми навмисне виставили фото у темному приміщенні, щоб зрячі трохи занурилися у світ темряви, в якому постійно живуть сліпі.

Озвучували фото зокрема, дружина президента України Катерина Ющенко, актор Богдан Бенюк, співаки Ніна Матвієнко, Олександр Положинський та Фома.

— Повернімося до Наталії, — пояснює голос Катерини Ющенко знімок, на якому акушерка тримає двох немовлят. — Вона зображена до колін. Згори відчуваємо ткану частину. Це її волосся. Під ним дві горизонтальні дуги. Це —  брови.

— Вона озвучила фото так, ніби розповідала казку своїм дітям, — каже Юрій. — Хотів іще, щоб президент озвучив свій улюблений знімок: гуцула в народному вбранні, під ремінь якого засунуто мобільний телефон. Але у президента не знайшлося часу.

Голова Верховної Ради Арсеній Яценюк розповідає про фото хлопчика-гуцула, що тримає в руках ананас.

— Мене звати Дмитро. Мені 10 років, я — гуцул і дуже цим пишаюся. Я зображений із лівого боку фото і тільки до пояса, — говорить хлопчик голосом спікера парламенту.

29-річна Олеся прийшла на виставку з чоловіком. Вони обоє незрячі.

— У школі нас не вчили сприймати малюнки на дотик, — каже жінка. — Але думаю, треба це ввести до шкільної програми. Знаю, що закордоном книжки для сліпих уже почали випускати з малюнками. Може, й у нас таке колись з"явиться.

— Сьогодні нас відвідали приблизно десять сліпих, — продовжує Юрій Білак. — Вони довго і детально вивчають кожен знімок. Одна пара провела тут три години. Обійшли всі монітори, а потім почали оглядати фото по другому колу. Зрячі ж затримуються в залі на хвилин 15–20.

Виставка триватиме до 23 травня. Вхід вільний.

Зараз ви читаєте новину «Катерина Ющенко озвучила акушерку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути