вівторок, 16 листопада 2010 16:40

Дітей просять писати про козаків

11 листопада у столичному експоцентрі "Спортивний" відкрилася  виставка "Книжковий світ 2010". У ній беруть участь понад 350 видавництв. До кінця тижня півсотні письменників презентуватимуть нові книжки. В суботу учасники мистецького об'єднання "Вал" вчитимуть гостей робити екслібриси.

— Екслібриси використовують люди, які мають великі бібліотеки, — розповідає художник, 25-річний Андрій Скакун. — Одна жінка з прізвищем Львова попросила нас розробити для неї книжковий знак з левом. А капітан якогось корабля захотів, щоб для книжок у його бібліотеці намалювали судно з великими вітрилами.

З целофанового пакета викладає два десятки маленьких шматків лінолеуму.

— Раніше використовували дерево, та на лінолеумі легше вирізати, —  бере шматок, на ньому олівцем малює розгорнуту книжку. Його колега — 24-річний Олександр різцем вирізає зображення. — Такі різці можна купити на будь-якому господарському ринку. Коли ріжеш, головне — не підставляти руки, бо можна легко травмуватися.

Заготовку з лінолеуму Андрій фіксує на пресі.

— Прес замовляли в Англії. В нас такі випускали за радянських часів, а тепер не роблять. Кілька є у столичному Музеї книги та друкарства. Але жоден з них не працює.


На ярмарку відбуватиметься дитячий конкурс "Я — козацького роду". Упродовж чотирьох місяців прийматимуть дитячу прозу та вірші про козаків.

— Оберемо 20–30 найкращих і видамо, — розповідає 26-річний Володимир Шерстюк, організатор заходу. — Переможцям подаруємо величезні рюкзаки з речами, необхідними для подорожі. А ще вручимо козацькі кухлі та книжки. Відправимо їх до козацького табору на Полтавщині. Навчимо стріляти з лука, їздити на конях, управляти човном, орієнтуватися по зорях.

Торік на конкурс надійшло понад 500 творів. Показує "Книжку козацьких легенд". Там надруковані твори переможців.

У першому ряду сидять 12-річний Андрій Олефір, Іван Пелех та Уляна Гириловська, 11 років. Вони перемогли в конкурсі юних письменників. Богатир 36-річний Василь Вірастюк дарує їм книжки:

— Учора мені по пошті вислали кілька оповідок з цієї книжки. Прочитав їх старшому синові перед сном. Вони нам обом сподобалися. Сьогодні прийшов сюди, щоб купити собі цю книжку. Хочу, щоб мої діти росли на прикладах козаків.

Зараз ви читаєте новину «Дітей просять писати про козаків». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути