пʼятниця, 09 листопада 2007 18:59

Денис Поддячий вчиться співати бароко в Чехії

Автор: фото: Наталя ЧУБЕНКО
  Учасники ансамблю ”Музичні асамблеї” на репетиції у столичній Лютеранській кірсі. Зліва направо Максим Єфімчук, Олена Лис, Денис Поддячий
Учасники ансамблю ”Музичні асамблеї” на репетиції у столичній Лютеранській кірсі. Зліва направо Максим Єфімчук, Олена Лис, Денис Поддячий

Ансамбль"Музичні асамблеї" виконує лише старовинну музику, переважно барокову. Завтра о 18.00 вони виступають у київській Лютеранській кірсі. Із керівником ансамблю Денисом Поддячим, 39 років, зустрічаємося біля консерваторії, за кілька днів до концерту. 13 років тому Денис навчався тут на диригентсько-хоровому факультеті.

— Спонсорів на концерти барокової музики немає. Їх такий "товар" мало цікавить. Ансамбль існує десять років. Спочатку нас було дванадцятеро. Лишилося троє — люди порозбігалися. Бо фіксованої зарплати в нашому колективі ніхто не отримує, — розповідає він.

Денис Поддячий співає басом. 28-річна Олена Лис — альтом. Вона викладає в естрадно-цирковому училищі та консерваторії. Тенор Максим Єфімчук, 27 років, ще працює у приватній фірмі дизайнером.

— Десять років за барокову музику взагалі боялися братися. Тоді не було акапельних колективів крім "Мен Саунду" та "Піккардійської терції". Тож ми виступали часто — в Органному домі, Будинку вчених, Київській фортеці.

Тенор Максим Єфімчук працює у приватній фірмі дизайнером

Каже, щороку їздять до чеського міста Желів. Місцевий політик Павел Свобода відкрив там школу духовної музики. Професори Празької консерваторії вчать там співати бароко. В Україні така школа була у ХVІІІ ст. у Києво-Могилянській академії.

Денис зауважує, що наше бароко подібне до народних пісень. А от французи, наприклад, полюбляють прикраси, орнаментику. Їхня барокова музика вишукана та елегантна.

— В Україні є лише одна нотна збірка, впорядкована музикознавцем Ніною Герасимовою-Персидською. За нею минулого року ми видали диск "Мандруючи старим світом", — каже він.

Додає, що наступний концерт відбудеться вже після Нового року в музеї "Київська фортеця". Або в "Мистецькому арсеналі".

1968, 7 вересня — Денис Поддячий народився у м. Севастополі в родині інженерів
1994 — закінчив Київську музичну академію ім. Чайковського
1992 — одружився з філологом Світланою
1996 — народився син Максим
1996 — створив ансамбль старовинного співу "Музичні асамблеї"
1999–2006 — бере участь у фестивалях старовинної музики "Орґанум" та "Бах-фест" (Суми), "Музика у монастирських мурах" (Вінниця), Фестивалі давньої музики (Львів)
2006 — видали диск "Мандруючи старим світом"

Зараз ви читаєте новину «Денис Поддячий вчиться співати бароко в Чехії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути