Ексклюзиви
вівторок, 03 вересня 2019 06:25

"Чому почав говорити українською? На війні зрозумів, що я захищаю"

— Одним із персонажів будуть туфлі Януковича. Колишній президент з'явиться у виставі як привид, — каже режисер 65-річний Віталій Малахов. У київському Театрі на Подолі репетирують спектакль "Сірі бджоли" за романом Андрія Куркова.

Село на Донеччині Мала Староградовка розташоване в сірій зоні. Тут залишилися жити двоє — пенсіонер 49-річний Сергій Сергійович і його колишній однокласник Пашка. Недолюблюють один одного, але змушені миритися із сусідством. До Сергійовича заходять у гості українські військові, а до Пашки — сепаратисти. У Сергійовича одна турбота — як і куди з настанням весни відвезти свої шість вуликів, щоб у меду не було присмаку війни, за сюжетом.

— Давно хотів поставити Куркова, — продовжує Малахов. — Рік тому зустрівся з ним. Письменник розповідав накидки сюжету. Запропонував йому зробити одразу п'єсу. Можна не цікавитися політикою, але в такому разі вона зацікавиться тобою. І це не тільки в поганому розумінні слова.

Ця вистава про те, що війна пробудила не звіряче обличчя в цих людей. ­Навпаки, стали глибшими. Головний герой вважав, що світ — це вулик, де є матка, робочі бджоли, трутні, у кожного своя робота. Він — така ж бджола, тільки велика. А потім виявилося, що світ складніший.

Сергійович мені подобається тим, що він змінюється. На початку — це дещо агресивний індивідуаліст, потім каже: "Мед гіркий, а чому він гіркий — напевно, від війни". Я від цього почав до бджіл інакше ставитися.

Роман написаний російською, є переклад, але специфічний. У Великій Британії мові на сцені надається величезне значення. За тим, як говорять персонажі, ви можете зрозуміти соціальний стан, місце народження і так далі. В нас чомусь сценічна мова рівна, хоча реально полтавці не зрозуміють людей із Говерли. У "Сірих бджолах" ми хочемо показати, якою є українська мова Донбасу.

Сергійовича грає Богдан Бенюк, 62 роки.

— Я завжди шукаю ті точечки, які б мене поєднали з персонажем, — каже актор. — Східняків грав багато. Донбас — він різний. Для мене, представника Західної України, є щось неприйнятне, а є — абсолютно дотичне до мого світовідчуття в цій частині нашої країни.

Мій сусід був в АТО, керував безпілотниками. Я щодня гуляю із собачкою, зустрічаю його, він теж якраз вигулює свого. В нього він такий маленький. Сусід возить тваринку на Донбас, бо та раніше за інших відчуває політ снарядів. Неод­норазово рятувала бійцям життя. Сусід раптом почав розмовляти українською. Чую, що натужно. Мені соромно спитати, аж раптом каже: "Ти дивуєшся, чому почав говорити українською? Там зрозумів — що я захищаю".

Дружина від Сергія Сергійовича поїхала ще до війни у Вінницю. Посварилися через ім'я новонародженої доньки. Він хотів назвати Світланою, а вона — Анжеліка. Конфлікт дійшов до того, що порвали метрику. Коли Сергій виїжджає із бджолами, йому телефонує дружина. Спочатку здається, що поїде до неї. Але вирушає в інше місце. Туди, де буде найспокійніше.

Прем'єра вистави "Сірі бджоли" запланована на листопад.

Зараз ви читаєте новину «"Чому почав говорити українською? На війні зрозумів, що я захищаю"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути