Ексклюзиви
четвер, 10 лютого 2022 00:15

Чоловіки називають жінок відьмами, коли не можуть погасити пристрасть

Автор: theatreonpodol.com
  Актор київського Театру на Подолі Сергій Сипливий (в окулярах) у виставі ”Приворотне зілля” грає кагебіста. Прикидаючись філологом, в українській глибинці шукає відьом, щоб використати їхні здібності в інтересах радянської влади. Парторга втілив Федір Ольховський (ліворуч), попа — Ігор Волков, попадю — Анна Тамбова
Актор київського Театру на Подолі Сергій Сипливий (в окулярах) у виставі ”Приворотне зілля” грає кагебіста. Прикидаючись філологом, в українській глибинці шукає відьом, щоб використати їхні здібності в інтересах радянської влади. Парторга втілив Федір Ольховський (ліворуч), попа — Ігор Волков, попадю — Анна Тамбова

— Для українських жінок слово "відьма" більше комплімент, ніж образа, — каже письменник Віталій Капранов, 54 роки. Спектакль на основі їхнього з братом Дмитром роману "Приворотне зілля" покажуть у столичному Театрі на Подолі.

Двоє кагебістів улітку 1991-го отримують завдання поставити магію на службу державі. За допомогою приворотного зіл­ля хочуть врятувати Радянський Союз від розпаду. Вдаючи фольклористів, вирушають у від­рядження на пошуки чаклунок. Знаходять їх повне село, за сюжетом.

— "Усі жінки відьми" — говорять чоловіки, коли не можуть погасити пристрасть до чарівної незнайомки, — продовжує Кап­ранов. — І якщо діти мегаполісів не вірять у забобони, то в селах ще часто заговорюють хворі зуби та приворожують серця. Чарують, нашіптують, знаджують, спокушають. Коли йдеться про любов і пристрасть, людина перетворюється на слухняну ляльку. Навряд чи хтось здатен протистояти такій силі.

"Приворотне зілля" — про українок, які самі себе не знають. Цим інтригують і заманюють ще більше. Для чоловіків це порадник із розуміння жінок. Також твір про зіткнення України та СРСР.

Матеріал про початок 1990-х складний. У нас із режисером різниця у віці. Підказували те, чого він не бачив. Уловив дух епохи. Молоде покоління не знає, навіщо до телевізора, де мовчки махає руками сивий чоловік, підносили банки з водою.

— У Капранових місцем дії була їхня мала батьківщина — Очаків Миколаївської області. Ми не прив'язувалися до території, — говорить режисер Херсонського театру ім. Миколи Куліша 43-річний Сергій Павлюк. Це його 111-та постановка.

— Окрім майора та лейтенанта, є багато колоритних персонажів — жителів села. Парторг, який не розлучається з трилітровою банкою сивухи. Піп — колишній десантник, що носить під рясою тільник. Дві дівчини, які вступають у боротьбу за лейтенанта.

Серед декорацій: телеграфний стовп з катушками як символ втраченого зв'язку, деталі сільради — сейф і постійно увім­кнений телевізор, який подарували Капранови. Музика минулого століття, уривки з радянських фільмів і мультиків, заставка до серіалу "Рабиня Ізаура" викликають у глядачів емоції. Кожен згадує власну історію з 1990-х.

Через пандемію прем'єру "Приворотного зілля" затримали на півтора року. Покази відбудуться 13 та 15 лютого. Квитки коштують від 250 до 850 грн.

"Газету по-українськи" можна передплатити онлайн на сайті Укрпошти за "ковідну тисячу"

Зараз ви читаєте новину «Чоловіки називають жінок відьмами, коли не можуть погасити пристрасть». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути