Ексклюзиви
пʼятниця, 18 липня 2008 16:56

Cкульптури з телефонних будок роблять у Британії

Автор: фото: reuters/Eddie Keogh
  Скульптура ”Поза замовленням” шотландця Девіда Мача, розташована в лондонському районі Кінґстон на Темзі, складається із 12 червоних телефонних будок — одного із символів Великої Британії
Скульптура ”Поза замовленням” шотландця Девіда Мача, розташована в лондонському районі Кінґстон на Темзі, складається із 12 червоних телефонних будок — одного із символів Великої Британії

У лондонському районі Кінґстон на Темзі стоїть скульптура 52-річного шотландця Девіда Мача з 12 червоних телефонних будок, які розміщені за принципом падаючого доміно. Скульптуру спорудили 1989-го. Вона стала чи не найпершою інсталяцією, де використані вуличні телефони — один із символів Великої Британії.

Тиждень тому 65-річний Баррі Робінсон із містечка Херлі поставив у себе на подвір"ї скульптуру "Телефон-дерево". Із залізної конструкції він виготовив стовбур "дерева", а гілки — із трьох телефонних будок. Сусіди не задоволені спорудою та називають її "більмом в оці".

— Я віддаю данину культурним традиціям рідної країни, — пояснює чоловік. — Колись червоних телефонних будок по ній налічувалося майже 150 тисяч. Жодна інша країна не могла похвалитися такою кількістю вуличних телефонів. Тепер же їх зносять, бо в усіх з"явилися мобілки. Тому хочу зберегти згадку про національний символ майбутнім поколінням.

У квітні 2006-го в Лондоні з"явилася інсталяція анонімного художника у вигляді перекинутої, напівзігнутої будки, в яку вбили молот. На землі розілляли червону фарбу, що ніби стікала з будки й символізувала кров. Мерія наказала прибрати скульптуру. Незадовго до того, у лондонській галереї "Сохо" розмістили будку, яка нібито наполовину провалилася під землю та розплавилася.

— Подібні інсталяції нагадують, що вуличних телефонів стає все менше, — каже прес-секретар телефонної компанії "Брітіш Телеком". — Нині Європейська комісія готує документ про суттєве зменшення їх у місті, бо вони не відповідають реаліям сьогодення. Місцеві жителі скаржаться, що тепер молодь розпиває в будках пиво й займається непристойними справами. Група істориків домоглася, що 2,5 тисячі будок визнали пам"ятками історії. Тому їх не знесуть.

Стару будку можна купити за 5 тисяч доларів

Першу телефонну будку у Великій Британії встановили 1884-го, усього 8 років по тому, як шотландець Александер Грем Белл винайшов телефон. А перша червона будка з короною на даху, ручками у вигляді вушок та решіткою на вікні, з"явилася 1936-го. Найстаріші будки зберігаються в Музеї історичних споруд Ейвонкрафт. А колекціонери можуть купити старі вуличні телефони з дерева або металу за $5–10 тис.

Зараз ви читаєте новину «Cкульптури з телефонних будок роблять у Британії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути