Ексклюзиви
понеділок, 18 серпня 2008 14:57

Бенюк і Хостікоєв покажуть "Задунайця за порогом"

Автор: фото: Євген КОЛЕСНИК
  Актори Анатолій Хостікоєв (ліворуч) і Богдан Бенюк прем’єру нової вистави обіцяють на День Незалежності
Актори Анатолій Хостікоєв (ліворуч) і Богдан Бенюк прем’єру нової вистави обіцяють на День Незалежності

"Ех, село, забите податками! Хоч би хто з букетом прийшов! Сьогодні ж День Святого Маковея! Зі святом вас! "— вітається із журналістами співголова Театральної компанії "Бенюк і Хостікоєв" народний артист України Богдан Бенюк, 51 рік.

На прес-конференцію, присвячену прем"єрі музично-драматичної фантазії "Задунаєць за порогом" за мотивами опери Семена Гулака-Артемовського, Бенюк прийшов у вишиванці. Тримає букет освячених у Володимирському соборі айстр, лаванду та м"яту. Дарує букет народній артистці Наталі Сумській, 52 роки.

— Разом із Бенюком якось ходили на "Запорожця за Дунаєм", — розпочинає народний артист Анатолій Хостікоєв, 55 років. — Цей твір Семена Гулака-Артемовського є першою українською оперою. Вирішили, що це те, що треба для нашої театральної компанії. Вирішили зробити драматичну версію вистави.

— Але в нас навпаки: "Задунаєць за порогом". Бо козак, який жив на Задунайській Січі, звався задунайцем. Перебував за порогом рідної землі, але прагнув повернутися на свій батьківський поріг, — пояснює Бенюк. — В опері торкаємося останньої сторінки історії запорізького козацтва. Карася у виставі зіграє Богдан Бенюк, Одарку — Наталія Сумська, Султана — Анатолій Хостікоєв. На сцені відбуватимуться рукопашні бої, відтворять інтер"єр турецького гарему.

Хостікоєв зізнається, що в сюжеті довелося багато дофантазовувати. Султана Сулеймана Махмуда ІІ у виставі зробили нащадком Роксолани.

— Він має українське коріння. Інакше ми не могли пояснити той фрагмент, коли козак Карась напідпитку приходить у палац і співає із султаном. Я довго думав, хіба ж султан міг пити горілку з Карасем. Запитав у товариша — історика Олександра Бобишкіна. Він підтвердив, що в жилах Сулеймана могла текти кров пра-пра-пра-бабусі Роксолани.

Прем"єра відбудеться 24 серпня в столичному театрі ім. Лесі Українки.

Зараз ви читаєте новину «Бенюк і Хостікоєв покажуть "Задунайця за порогом"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути