четвер, 25 березня 2010 20:58

"Актори народ такий, що не любе ламатися"

Автор: фото: Євген Колесник
  Актор столичного театру імені Франка Володимир Абазопуло лежить у столичній лікарні ”Феофанія”. У суботу збирається втекти додому, на святкування 90-річчя свого театру
Актор столичного театру імені Франка Володимир Абазопуло лежить у столичній лікарні ”Феофанія”. У суботу збирається втекти додому, на святкування 90-річчя свого театру

"Спустився на третій поверх на консультацію. Лікар, жінка вже в літах, каже: "А я вас дивлюся в театрі з самого початку", — й виписала по блату ліки".

З актором Володимиром Абазопулом, 58 років, розмовляємо у відділенні нейрохірургії столичної клініки "Феофанія". Після онкологічної операції на горлі він приймає хіміотерапію. Шість років тому майже втратив голос. Продовжує працювати в театрі ім. Франка, куди прийшов 1977-го.

— Із моєю хворобою можна було б скласти руки й чекати кінця, але якось не хочеться. У театрі Франка вивісили оголошення, що терміново потрібні гроші на купівлю за кордоном голосового апарата. Актори проявили солідарність, зібрали десь тисячу доларів. Перевели їх у США режисеру Ігореві Афанасьєву, який ставив у нас "Едіт Піаф. Життя в кредит". Разом із жіночкою, в якої я жив на гастролях, Ігор купив апарат і передав сюди літаком. Через пару днів у компанії "Бенюк і Хостікоєв" я вже грав у спектаклі "Про мишей і людей". Лише додали кілька штрихів до образу. Начебто мого героя-негра  намагалися лінчувати, в останню секунду він зірвався з петлі й ушкодив горло.

У театрі грає у восьми виставах ролі майже без слів.

— У "Легенді про Фауста" виїжджаю на сцену на справжньому коні, граю мовчазний дух полководця Македонського. А в "Ромео і Джульєтті" — батька Ромео, якого втілює мій син по черзі ще з одним хлопцем. У цій ролі переробили трошки текст, і всі слова дісталися матері.

Медсестра кличе хворих на обід.

— Треба в суботу тікати, — підводиться. — Театр Франка буде відзначати 90-річчя. Прийде президент Янукович, буде нагороди вручати. Я ще не знаю, чи піду.

Ще не було такого, аби 20 числа не видали зарплати

Актор каже, що в понеділок має шість пар майстер-класу з фехтування в столичній консерваторії.

— Працюю майже безплатно. Викладачі вокалістам говорять: навіщо воно вам. Не розуміють, що люди хочуть володіти професією в повному обсязі. В оперу часто запрошують іноземних режисерів, які від артистів вимагають не тільки співу, а й руху на сцені. У Поплавського в університеті культури викладаю. Взяв акомпаніатора — дівчинку, колишню ученицю з консерваторії, грає на фортепіано. Поки мене нема, вона веде заняття — знає всі вправи з шаблею. Поплавському треба віддати належне: ще не було такого, аби 20 числа викладачам не видали зарплати.

Режисер Микола Мащенко запросив вас у фільм "Богдан Зіновій Хмельницький", бо ви гарно фехтуєте й гарцюєте на коні?

— Він і не знав про ці мої таланти. Микола Павлович був на виставі "Кар"єра Артура Уї". Я в антракті вийшов у буфет. Він мені: "Привіт, зайдеш до мене завтра", — наче ми сто років знайомі. Спочатку запропонував Максима Кривоноса зіграти, а потім затвердили Богданом. Мащенку мої очі сподобалися, він вибирає акторів із виразним поглядом. В театрі за спиною шепталися: "Та що ж це таке діється? Нашого Богдана спочатку зіграв москаль Мартинов, а зараз — грек Абазопуло". Радили взяти іншого актора, але Мащенку неможливо щось нав"язати.

Під час зйомок Володимир Абазопуло отримав травму. Від різкого руху коня штир, упаяний у сідло, ввійшов йому в живіт. Із внутрішнім крововиливом потрапив на два тижні до лікарні. Каже, ніхто, крім другого режисера, про цей випадок не знав.

Яка різниця між акторами вашого покоління й молодими?

— У наш час теж були озвучки фільмів, реклама, халтури. Але домом по-справжньому був тільки театр. Я грав по 33 вистави на місяць, виконували  небезпечні трюки. У Москві під час гастролей питали: це актори чи циркачі. Нещодавно зайшла мова поновити "Енеїду" з молодими. Але подумали, що по-новому цей спектакль ставити просто нема з ким.

Богдан Ступка хороший художній керівник театру?

— Ми багато років жили під крилом Сергія Данченка. Він зумів створити колектив, атмосферу без заздрощів, інтриг. Скло у черевики в нас не підсипали. Ступка вихований у цих традиціях і продовжує їх. Взяти нового худрука з вулиці — почне ламати старі устої. Актори народ такий, що не любе ламатися.

Зараз ви читаєте новину «"Актори народ такий, що не любе ламатися"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути