неділя, 13 квітня 2014 17:00

Заварна паска тиждень не черствіє
10

Фото: Валентина Мураховська

Олена Прокопчук із Хмільника пече паски до Великодня за старовинним рецептом. Каже такі тиждень не черствіють, залишаються пухкими і пахучими.

Інгрідієнти:

мука - 700-1000 г,

дріжжі - 40 г,

вершки(10-20%) - 200 мл,

молоко - 250 мл,

цукор - 285 г (1,5 стакана),

ванільний цукор- 1 столова ложка,

масло вершкове - 150 г,

олія - 50 мл,

яйця - 5 шт + 1 яйце для змащування поверхні паски

сіль - 1 чайна ложка,

курага - 100 г,

мармелад - 50 г,

зефір - 50 г

"Склянку молока вливаєм у кастрюлю і підігріваєм до 35 градусів, - пояснює Олена. - Четвертину теплого молока відлити в окрему миску, туди додати столову ложку цукру і дріжжі.Ретельно перемішати і дати піднятися. Іншу частину молока закип'ятити. Туди повільно всипати 3 столових ложки муки. Щоразу добре перемішувати суміш, доки молоко не заварится з мукою. В іншій кастрюлі нагріти вершки, додати їх до заварного тіста і перемішати".

Тісту дати охолонути до температури тіла і додати дріжжі, знову перемішати, накрити чистим рушником і поставити на годину щоб підійшло.

"Доки сходить тісто розтоплюю вершкове масло. Білки відділяю від жовтків. Розтираю жовтки з цукром, білки збиваю з чайною ложкою солі, тоді піна добре триматиметься. В тісто, яке збільшилось вдвічі в об'ємі додаю жовтки, масло, решту муки і білки. Тісто добре вимішати, щоб не приставало до рук. Знову дати зійти. Тоді додаю дрібно нарізану курагу зефір і мармелад. Можна замінити на родзинки чи цукати. Знову сходить і лише тоді виробляю тісто і розкладаю у форми, попередньо змащені маргарином та шматком пергаменту внизу. Краще заповнювати їх на третину. Знову дати зійти. Верх змастити збитим яцем і поставити пектися на 40-45 хвилин. Витягти після того як охолоне."

Жінка каже, випічка пасок займає 5-6 годин. З однієї порції виходить 3 невеликі паски.

"Є експрес- рецепт паски. Такому навчила моя тітка з Росії. Така паска виходить несолодкою, але швидко. Пакетик сухих дріжжів "Саф момент" розчиняю в склянці молока, додаю 2 склянки муки, 2 столових ложки цукру і 6 столових ложок олії. Тісто зійде дуже швидко, туди додаю родзинки і 2 столових ложки маку. Знову дати зійти і можна виробляти паски. З однієї порції вийде 1 величенька паска.

Зараз ви читаєте новину «Заварна паска тиждень не черствіє». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути