четвер, 09 січня 2025 12:10

Різні маринади і смаки: як відрізнити матіас від оселедця

Різні маринади і смаки: як відрізнити матіас від оселедця
Фото: novus

Кожний українець хоч раз в житті купував оселедці.

Але поряд зі звичайним оселедцем могли купити оселедець Hollandse nieuwe або Hollandse maatjes, відомий в Україні як оселедець Матіас. Але мало хто замислювався, чим вони відрізняються, пише tsn.

Чим відрізняється матіас від оселедця

Матіас зазвичай виготовляють з норвезького оселедця, який вважається одним із найсмачніших у світі. Приготовлений матіас – традиційна і дуже популярна страва у багатьох країнах Європи, зокрема в Нідерландах, Бельгії, Данії та Франції.

Сама назва "Матіас" походить від нідерландського слова "maagde", що перекладається як "діва". Це пов'язано з тим, що оселедець матіас є молодою рибою, яка ще не досягла зрілості. Завдяки цьому він має відносно високий вміст жиру – більш ніж 16%, а ікра та молоки у них ще не сформовані. М'ясо такої риби ніжне й м'яке, чудово піддається маринуванню.

Матіас виловлюється у певний період року – від кінця травня до середини липня.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Назвали найкориснішу рибу, яку треба їсти хоча б двічі в тиждень

Головна різниця полягає в тому, що Матіас маринується в особливий спосіб. Спеціальний розсіл, у який додається багато всіляких спецій, зате мало солі, гарантує збереження ніжного смаку риби. Розсіл має бути слабким, щоб м'ясо оселедця залишилося ніжним і соковитим. Така рибка буквально тане в роті, а низький вміст солі, що додається під час приготування, надає продукту особливо ніжного смаку. А маринад для оселедця може містити як оцет, так і олію або гірчицю.

Під час приготування з матіаса видаляються усі кісточки, що робить цю рибу бажаною на столі.

Оселедець матіас – цінне джерело білка, вітамінів і мінералів. М'ясо риби містить багато омеги-3 жирних кислот, що позитивно впливають на здоров'я серця, мозку та інших органів, та вітаміну D, який необхідний для зміцнення імунітету.

Оселедець можна їсти по-різному – у чистому вигляді з цибулею та олією, зробити з нього окремі закуски, або ж приготувати з нього "шубу" чи неймовірний форшмак.

Однак часом доводиться витратити чимало часу та сил, щоб забрати всі кістки перед готуванням. Досвідчені господині знають, що обробити рибу можна за лічені хвилини, якщо використати один хитрий трюк. Всі кістки відійдуть разом із хребтом, і залишиться лише філе оселедця.

Зараз ви читаєте новину «Різні маринади і смаки: як відрізнити матіас від оселедця». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути