Ексклюзиви
середа, 20 квітня 2022 18:30

Паска кожному захиснику: волонтери й пекарі готуються до Великодня
12

Українці ніколи не пропускали Великодня і навіть у найважчі часи намагалися зберігати традиції.

Цього року наша країна стоїть перед новим викликом - повномасштабний наступ Росії перевернув свідомість українців із ніг на голову. Зараз для нас усіх Великдень набув особливого змісту: світло знову перемагає темряву, а український народ гуртується та об'єднуються перед лицем ворога.

Автор: Facebook ООС
  Українські військові під час Великодня
Українські військові під час Великодня

Одним із прикладів об'єднання українців є допомога військовим. Щоб передати особливу атмосферу свята та підтримати українських захисників на фронті, українці готують великодні кошики та паски, які потім їдуть на фронт.

Бізнес підтримує військо

Одні з тих, хто забезпечить наших воїнів символом Великодня - власники приватної пекарні в Одесі. Віктор із дружиною та сином вже шість років поспіль печуть хліб для українських військових.

- Ми допомагаємо, чим можемо. Перші тижні пекли хліб одеській теробороні. Потім до нас почали приходити запити з різних військових частин і ми не відмовляємо в допомозі. З 24 лютого ми не зачинялися ні на день. Зараз важливо, щоб робив те, що в нього виходить найкраще. Хлопці привозять нам борошно, а ми печемо хліб. Зараз почали виготовляти паски, щоб підтримати наших військових та хоч трішки подарувати їм відчуття дому та затишку. Це наша робота і наш внесок у перемогу України, - каже Віктор Енгібарян, власник сімейної пекарні.

  Одеська сімейна пекарня пече хліб на паски для військових з початку ввторгнення
Одеська сімейна пекарня пече хліб на паски для військових з початку ввторгнення

Також виготовляє солодке печиво й паски до Великодня. Їх передає на фронт.

- Нашу випічку робимо тільки з українських продуктів. Це основний критерій вибору, щоб підтримувати свого виробника.

Дріжджі для паски

Торгова марка дріжджів "Духмяна Хата" також робить внесок у нашу перемогу. Компанія передає свою продукцію волонтерам, щоб ті готували паски для українських захисників.

 

- Для кожної господині важливо, аби святкова випічка вдалась, - говорить Марія Шкрібинець, яка вже багато років випікає паски з дріжджами "Духмяна Хата". - Якщо це дріжджова здоба з великою кількістю масла й цукру, то з нею працювати важко. Але досягти ідеального результату можливо з дріжджами "Духмяна Хата". Вони мене ніколи не підводили.


Рокитнівська "Паляниця"

На Рівненщині жителі Рокитнівської громади створили волонтерські штаби вже 25 лютого й почали активно працювати. Місцева волонтерка, член громадської організації "Спілка української молоді" Софія Денисюк говорить, що для наближення перемоги об'єдналися всі.

- Ми відчуваємо надзвичайну єдність, кожен хоче бути корисним для країни: малюки малюють малюнки, розмальовують яйця, роблять свічки з воску. Бабусі довгий час сиділи без діла, і коли зрозуміли, що можуть бути чимось корисними, почали випікати хліб, який забирали на гарячі точки й у ті села, які були окуповані.

Автор: Софія Денисюк
  Зараз жінки з "Паляниці" печуть по 500 пасок щодня
Зараз жінки з "Паляниці" печуть по 500 пасок щодня

Так утворилося об'єднання жінок "Паляниця", яке у великих об'ємах випікає хліб, а зараз, перед Великоднем і паски. За один день виходить приблизно 500 пасок, які одразу ж відправляють у гарячі точки. Із пасками на передову їдуть також і крашанки. Громада надала жінкам все необхідне для роботи.

Особливістю пасок жінок із "Паляниці" є ритуали, яких бабусі Рокитнівської громади суворо дотримуються.

- Під час випікання паски бабусі моляться, а паска обов'язково має підходити в тиші. Не можна голосно говорити, кричати, в приміщенні не має бути вітру чи протягу. Доки процес не закінчиться, в пекарню не заходять зайві люди. І тільки тоді, коли паска готова, молоді дівчата приходять їх прикрашати, - розповідає Софія.

Паска для війська з кожного дому

Підтримує військових не лише бізнес, а й ініціативні мешканці громад всієї України. Так, родина Глущенків із Дніпропетровщини підтримує українську армію з початку російсько-української війни на Донбасі. Одна з щорічних традицій - випікати великодні паски, які священник із сусіднього селища відвозить на передову вже дев'ять років.

Автор: Катерина Глущенко
  Вікторія Глущенко пече паски для військових вже 9 років
Вікторія Глущенко пече паски для військових вже 9 років

- Ми завжди пекли багато пасок. В середньому 30-50 штук. Родина велика і треба всіх пригостити. А ще треба було військових пасками нагодувати. Це робимо вже дев'ять років, - каже Вікторія Глущенко із селища Солоне, що на Дніпропетровщині.

- Цього року навіть складно уявити, яку кількість пасок будемо пекти. Точно буде втричі більше від звичайного, адже замовлення сипляться звідусіль. Для хлопців паски пектимемо всім селом, - каже Вікторія.

У Вікторії не завжди вистачає часу на волонтерство, проте вона допомагає військовим за кожної нагоди.

- Готую пиріжки хлопцям на позиції, аби хоч трішки передати смак домашньої їжі. Останні два місяці як ніколи відчувається, наскільки українці єдині і як кожен докладається до нашої перемоги, яку ми неодмінно здобудемо. Важливо, що кожен робить те, що йому під силу: хтось воює, хтось допомагає хлопцям волонтеркою, а ми хочемо, шоб у наших військових була смачна їжа та затишок на Великдень. Цього року "Духмяна Хата" надіслала нам дріжджі, які дуже допомагають легко та швидко випікати великі об'єми випічки. Це приклад здорової громадянської позиції українського бізнесу в складний, але важливий на нашої країни час, - каже Вікторія Глущенко.

Під час війни немає часу вигадувати щось неординарне, тому паски Вікторія пече за перевіреним рецептом із перевірених продуктів. Тісто підходить швидко і випічка смачна.

Автор: Катерина Глущенко
  Паска для військових
Паска для військових

Рецепт паски: готуємо швидко та легко

Перетираю 100 грамів дріжджів "Духмяна Хата" з 500 грамами цукру. Додаю літр теплого молока і борошна, щоб була консистенція густої сметани. Перемішую, накриваю тісто рушником та залишаю на годину в теплому місці. Окремо змішую ще 500 грамів цукру з 10 яйцями до появи піни. Змішую з тістом. До нього додаю 100 мілілітрів олії та 200 грамів розтопленого масла. Знову відставляю на пів години. Потім підсипаю ще 2-3 кілограми борошна. Тісто має бути пухке.

Не кидаю родзинки сухими в паску. Їх заливаю окропом на 10 хвилин, висушую і присипаю столовою ложкою борошна. Родзинки висипаю і замішую у тісто, як підросте. Ще можна кинути цукати, цедру лимона чи апельсина, горіхи. Це вже справа смаку.

Формую руками з тіста кульки і кладу у форми, змащені олією.

Форми заповнюю тістом наполовину, щоб пасочці було куди підніматися. Ставлю форми з тісто у духовку, розігріту до 170 градусів. Випікаю паски годину. Готовність перевіряю дерев'яною шпажкою. Якщо не прилипає тісто, отже, можна виймати. Прикрашаю глазур'ю паски після охолодження.

Зараз ви читаєте новину «Паска кожному захиснику: волонтери й пекарі готуються до Великодня». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути