пʼятниця, 14 травня 2021 10:30

Створили солодощі в тюбику

Створили солодощі в тюбику
Перше згущене молоко зварили в США. Фото: alimentarium.org

14 травня 1853 року в США запатентували згущене молоко. Ідею отримання загущеного молока запропонував у 1810 році француз Ніколя Аппером. Цей паризький кондитер виявив, що якщо прокип'ятити банку з молоком, її вміст довго не псується. Завдяки його дослідженням, в 1858 році в США Гейл Борден побудував перший завод з виробництва згущеного молока.

А з початком громадянської війни продукт став вироблятися у величезних кількостях для постачання солдатам Півночі.

Головний показник якості згущеного молока – 3% складова жирів і вологи. Вони, виходячи з ГОСТів, повинні бути не нижче 8,5% і не вище 26,5% відповідно.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Секретний інгредієнт радянського згущеного молока. Про що мовчали в СРСР

Перша реклама згущеного молока з'явилася в Нью-Йорці: "Це звичайне молоко, з якого випаровується вода". Там воно продається не тільки в банках, а й в тюбиках.

У радянський час карамелізоване згущене молоко з цукром промислово не випускали, а готували в домашніх умовах шляхом додаткової варіння звичайної згущенки прямо в банку на водяній бані протягом декількох годин. При википанні води банки зазвичай вибухають.

У 1932-му році постановою Ради Народних Комісарів був створений Всесоюзний Науково-дослідний інститут кондитерської промисловості, який зайнявся вивченням якісних властивостей промислової сировини і її раціональним використанням, скороченням втрат у виробництві.

Слово "кондитер" походить від італійського дієслова "кандіере", що означає "варити в цукрі". Саме кондитерське мистецтво виникло і отримало найбільший розвиток в Італії, у Венеції, лише з появою цукру в кінці XV-початку XVI століття. До цього солодощі в Європі купували у арабів, найдавніших кондитерів в світі. Не випадково на Сході досі створюються найрізноманітніші в світі солодощі.

Зараз ви читаєте новину «Створили солодощі в тюбику». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути