14 травня 1853 року в США запатентували згущене молоко. Ідею отримання загущеного молока запропонував у 1810 році француз Ніколя Аппером. Цей паризький кондитер виявив, що якщо прокип'ятити банку з молоком, її вміст довго не псується. Завдяки його дослідженням, в 1858 році в США Гейл Борден побудував перший завод з виробництва згущеного молока.
А з початком громадянської війни продукт став вироблятися у величезних кількостях для постачання солдатам Півночі.
Головний показник якості згущеного молока – 3% складова жирів і вологи. Вони, виходячи з ГОСТів, повинні бути не нижче 8,5% і не вище 26,5% відповідно.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Секретний інгредієнт радянського згущеного молока. Про що мовчали в СРСР
Перша реклама згущеного молока з'явилася в Нью-Йорці: "Це звичайне молоко, з якого випаровується вода". Там воно продається не тільки в банках, а й в тюбиках.
У радянський час карамелізоване згущене молоко з цукром промислово не випускали, а готували в домашніх умовах шляхом додаткової варіння звичайної згущенки прямо в банку на водяній бані протягом декількох годин. При википанні води банки зазвичай вибухають.
У 1932-му році постановою Ради Народних Комісарів був створений Всесоюзний Науково-дослідний інститут кондитерської промисловості, який зайнявся вивченням якісних властивостей промислової сировини і її раціональним використанням, скороченням втрат у виробництві.
Слово "кондитер" походить від італійського дієслова "кандіере", що означає "варити в цукрі". Саме кондитерське мистецтво виникло і отримало найбільший розвиток в Італії, у Венеції, лише з появою цукру в кінці XV-початку XVI століття. До цього солодощі в Європі купували у арабів, найдавніших кондитерів в світі. Не випадково на Сході досі створюються найрізноманітніші в світі солодощі.
Коментарі