



Вінничанка 35-річна Олена Прокопчук на Різдво готувала м'ясо з апельсином. Каже, страва так сподобалася всім гостям, що практично кожен ішов додому з рецептом.
"Найкраще таке м'ясо готувати на романтичну вечерю. До нього варто взяти пляшечку вина, зробити овочевий салат та зготувати десерт. Мені знайома кухарка підказала, таке м'ясо не важке на шлунок, а разом з апельсином стимулює чоловіків до романтики і гарного продовження вечора", - запевняє кулінарка.
Для страви бере свинину з неробочої частини. Краще шматок більше кілограма.
"М'ясо треба запікати лише свіжим, ні в якому разі не заморожувати, бо тоді воно буде сухим. Зазвичай беру задню частину чи шию. Не варто також брати свиняче філе, воно теж вийде сухуватим. Свіжий шматок добре натираю сіллю й перцем та лишаю на годину щоб промаринувалося. Далі без накриття ставлю в духовку на невеликий вогонь. В кого є терморегулятор - десь на 200 градусів. Шматок на кілограм печеться півтори години. Але я готовність визначаю по запаху і вигляду. Зверху шматочок починає підрум'янюватись і дуже пахне."
Через півгодини після початку запікання готує апельсиновий соус. Для цього стирає цедру одного апельсина та видушує з нього сік, туди ж додає столову ложку меду.
"Усе ставлю на плиту, на маленький вогонь і варю до тих пір, доки апельсиновий сік не почне загусати. Це в середньому 25 хвилин. Тоді поливаю зверху м'ясо цим соусом і знову ставлю в духовку на десять хвилин. Треба дочекатися щоб м'ясо охололо і лише тоді нарізати. Щоб порізати гарячим, знайома кухарка порадила взяти спеціальний ніж, схожий на пилочку. Холодним мені смакує більше і тоді тонше можна нарізати."
Коментарі