Масляна не може обійтися без млинців. Перед великою спокусою перебувають люди, які сидять на дієті. Ця страва калорійна і поласувати нею можуть не всі.
Виявляється, існує 7 секретів, як побалувати себе млинцями і не набрати зайвих кілограмів.
Про них розповіла у блозі відомий український дієтолог Тетяна Фіалкова.
1. Млинці можна їсти до 15 год.
Найкраще їх вживати в першій половині дня. На другий сніданок, наприклад, до 10:00-11:00.
Якщо не переїдати і займатися фізичними навантаженнями, то калорії від млинців організм легко використає.
2. Мінімізація жирів і простих вуглеводів у млинцях
Смажити млинці варто, злегка окропивши сковороду олією з дозатора. Олію краще використовувати кокосову, якщо це солодкі млинці. Вершкове масло - якщо несолодкі.
Ці варіанти жирів не утворюють канцерогенних сполук під час нагрівання.
3. Менше клейковини, глютену і більше клітковини в тісті для млинців
Традиційний варіант тіста для млинців шкідливий - клейковина і відсутність клітковини в білому борошні першого сорту порушують рухову активність кишечника.
Краще замініть на інше (або додайте до 50% мінімум), "здоровіше" борошно: гречане, нутове, вівсяне, лляне, рисове. Ці варіанти містять менше калорій, майже всі не маю у складі глютену, забезпечують тривале насичення.
4. Ультра-легкий варіант млинців з рослинним молоком
Використовуючи в млинцях рослинне молоко (мигдальне, соєве тощо), Ви значно знижуєте навантаження на травний тракт. Борошно з рослинним молоком краще поєднується і не настільки "важке" для органів травлення. А з соєвим молоком, до речі, ще й не такі калорійні.
5. Використовуйте легкі начинки
Тісто складно засвоюється з сиром, м'ясом, рибою, грибами. Якщо подібна начинка дуже подобається, намагайтеся їсти 1-2 млинці за прийом.
"Легшими" для травлення стануть начинки з фруктів, ягід, маку, овочів.
6. Не запивайте млинці солодкими напоями
Це погіршує процес травлення, викликає бродіння в кишечнику. Краще поєднувати млинці з трав'яним або зеленим чаєм.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 5 оригінальних рецептів млинців на Масляну
7. Не їжте млинці дуже гарячими
Гаряче тісто завжди вкрай важко засвоюється і надовго затримується в кишечнику, призводячи до порушення перистальтики.
Злегка теплі і холодні млинці значно легше і швидше перетравлюватимуться в шлунково-кишковому тракті.
Коментарі