Смачну і поживну страву восени готують гуцули. У голубці вони додають квасолю і рис. Страва вважається святковою. Колись її готували на Різдво, на Великдень та на інші великі свята. Вона вимагає ретельної підготовки і кількагодинного приготування.
Інгредієнти:
-150 г. свинини
-500 г. червоної квасолі
-0,7 кг. рису
-2 цибулини (середні)
-15 листочків квашеної капусти
-100 г. копченого сала
- 50 г. Смальцю
-сіль, перець
Приготування:
Квасолю і рис замочити в окремих посудинах на ніч.
Рис відцідити, промити в гарячій воді і відварити. Квасолю також процідити, відварити до готовності, потім трохи потовкти, але не до повного пюре, додати сіль і перець.
Свинину порізати дрібними кубиками.
Цибулю дрібно порізати і розділити навпіл. Частину обсмажити. Додати до м'яса смажену і сиру.
З квашеної капусти зрізати потовщення і злегка її відбити.
На кожен листочок покласти 1 чайну ложку рису, розрівняти потім стільки ж рису і фаршу, потім знову шар квасолі і рису.
Листочки скрутити в трубочку і перев'язати ниткою. Трубочки викласти в гусятницю, дно якої попередньо викласти обрізками з листочків капусти, додати трішки перчиці, горошку духмяного, на дно покласти смалець. Злегка залити водою.
Довести до кипіння й тушкувати в духовці 20-25 хв.
Готові голубці викласти на піднос. Зверху злегка придавити чимось важким, щоб стекла зайва рідина. Подавати зі смаженим салом з цибулею.
Від традиційних голубців їх відрізняє ситість, якої додає квасоля, а також пікантна кислинка, якої надає страві квашена капуста.
Коментарі