Ексклюзиви
Четвер, 08 липня 2021 13:53

Яке Закарпаття на смак: п'ять страв, які має скуштувати кожен турист
7

Гомбовці - традиційни десерт, який готують на пару.
Фото: varosh.com.ua
Бограч по-закарпатськи.
Банош варять на вершках чи сметані.
Рокот-крумплі - страва із запеченої картоплі, яєць та сиру.
В давнину бограч готували пастухи.

Закарпаття дивує не лише розкішними краєвидами, яким може позаздрити весь світ, але й традиційною кухнею. У ній залишили свій відбиток не лише українці, але й угорці, чехи, румуни, роми, німці та євреї. Тож, подорожуючи цим краєм, можна отримати незабутні гастрономічні враження й спробувати безліч унікальних страв.

Бограч

Автор: yakulinar.net
  Бограч по-закарпатськи.
Бограч по-закарпатськи.

Перше місце в рейтингу страв, які варто спробувати побувавши в Закарпатті, справедливо займає бограч - гуляш, приготований із кількох видів м'яса. Прийшов на сучасний стіл із зелених пасовиськ, де протягом багатьох століть його готували угорські пастухи. Рецепт класичного бограча з часом змінився, але незмінним правилом приготування залишається – м'ясо, спеції та казан.

Банош

Автор: freepik.es
  Банош варять на вершках чи сметані.
Банош варять на вершках чи сметані.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Закарпатську торгоню натирають на тертці

Банош не менш популярна страва. За традицією, страву повинні готувати лише чоловіки й виключно на відкритому вогні. Згідно з легендами, перший банош приготував гуцул, коли в домі не залишилось ніякої їжі, окрім сметани й кукурудзяного борошна. Звали його Банош, звідти й виникла назва страви. Готується з кукурудзяного борошна, яке варять на вершках чи сметані. Заправляють шкварками та бринзою.

Рокот-крумплі

Автор: povar.ru
  Рокот-крумплі - страва із запеченої картоплі, яєць та сиру.
Рокот-крумплі - страва із запеченої картоплі, яєць та сиру.

За складною назвою страви не ховається нічого екстраординарного. У перекладі з угорської означає "картопля, запечена шарами". Для страви картоплю спершу відварюють в мундирі, потім запікають в сметані разом із яйцями, ковбасками та сиром.

Грибна юшка

Автор: ua.depositphotos.com
  Грибна юшка заправляється сметаною.
Грибна юшка заправляється сметаною.

Якщо думаєте, що закарпатська грибна юшка нічим не відрізняється від звичайного супу - помиляєтеся. Секрет неперевершеного смаку цієї страви - білі гриби, зібрані в місцевих лісах та засмажка, яку готують з додаванням борошна.

Гомбовці

Автор: varosh.com.ua
  Гомбовці - традиційни десерт, який готують на пару.
Гомбовці - традиційни десерт, який готують на пару.

Гомбовці – кульки з дріжджового тіста з різноманітною, переважно фруктовою, начинкою. Їх подають на десерт разом зі сметаною, шоколадом або ягідними соусами.

Етнографиня та історикиня щороку проводить етнофестиваль-квест "Борщик у глиняному горщику". Він відбувається в селі Опішня на Полтавщині кожної 2-ї суботи серпня. Жінка закликає ділитися автентичними рецептами борщу, які передаються в родині з покоління в покоління.

Зараз ви читаєте новину «Яке Закарпаття на смак: п'ять страв, які має скуштувати кожен турист». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі